10 najemotivnijih Turskih serija

10 najemotivnijih Turskih serija

Poslednjih godina na našim televizijama dominiraju turske serije. Ono što ih izdvaja od ostalih drama su duboke i teške emocije. Iako fikcija, one nikog ne ostavljaju ravnodušnim i to je vjerovatno razlog njihove velike popularnosti.

Beskrajna ljubavKara Sevda (2015 – 2017)

10 najemotivnijih Turskih serija
serija Beskrajna ljubav

Glumci: Burak Ozcivit, Neslihan Atagul, Kaan Urgancioglu, Orhan Guner, and Ruzgar Aksoy

Prelijepa i dobrodušna djevojka Nihan (Neslihan Atagul) iz bogatog društva se zaljubljuje u mladića Kemala (Burak Ozcivit) iz skromne porodice. Njihova ljubav je čista i jedna od onih ljubavi koje se dese jednom u životu. Međutim, da bi sačuvala porodičnu tajnu i zaštitila brata, Nihan biva primorana ostaviti Kemala i udati se za jednog sociopatu koji je opsjednut njom. Kemal odlazi iz mjesta ogorčen na Nihan i u potrazi za boljim životom. Vraća se nakon nekoliko godina kao novi čovjek riješen da se osveti i razotkrije tajnu zbog koje je izgubio ženu svog života. Serija Beskrajna ljubav je jedna od najemotivnijih i najgledanijih turskih serija ikad.

Ezel (2009 – 2011)

10 najemotivnijih Turskih serija
serija Ezel

Glumci: Kenan Imirzalioglu, Cansu Dere, Yigit Ozsener, Baris Falay, Haluk Bilginer, Bade Iscil, RizaKacaoglu, Kivanc Tatlitug

Serija Ezel je drama puna misterije i neočekivanih obrta. Snažnu ljubavnu priču dočarava i odlična muzička pozadina. Omer (Ismail Filiz) radi kao mehaničar i zadovoljan je svojom prosječnom platom i životom. Ima najbolje drugare Alija (Baris Felay) i Džengiza (Yigit Ozsener) kojima bezuslovno vjeruje. Kada upozna lijepu Eysan (Cansu Dere), između njih se rodi uzajamna ljubav. Po povratku iz vojske Omer zaprosi Eysan. Ali dan nakon prošnje Omer biva priveden pod optužbom da je počinio pljačku i ubistvo. Ostaje i bez prijatelja i djevojke koji nestaju sa milionima dolara. Omer u zatvoru upoznaje Ramiza (Tuncel Kurtiz) koji će u potpunosti promijeniti njegov život. Sa potpuno novim licom i ličnošću Omer izlazi iz zatvora i kreće u osvetu.

Strasti orijentaZabranjena ljubavAsk-i Memnu (2008 – 2010)

Serija Strasti orijenta
serija Strasti orijenta

Glumci: Beren Saat, Kivanc Tatlitug, Selcuk Yontem, Nebahat Cehre, Hazal Kaya, Zerrin Tekindor

Dokle ste spremni ići zbog ljubavi i koga ste sve spremni izdati? Bihter (Beren Saat) je lijepa i mlada djevojka iz bogate porodice. Nakon očeve smrti, za koju krivi svoju majku, odlučuje joj se osvetiti, te se udaje za udovca Adnana (Selcuk Yontem), kojeg je majka htjela za sebe. Srednjovječni Adnan živi u velikoj vili kraj Bosfora sa svojih dvoje djece i bratićem Behlulom, koji je kao dijete ostao siroče. Behlul je ženskaroš i iza sebe ima mnogo veza, uključujući i vezu sa Bihterovom sestrom. Po dolasku u vilu, odnos Bihtera i Behlula će biti prilično hladan. Stvari se počnu mijenjati kako vrijeme odmiče. Ova serija sa teškim i tragičnim završetkom će pobuditi u vama razna osjećanja.

Izgubljena častFatmagul’un Sucu Ne

10 najemotivnijih Turskih serija
serija Izgubljena čast

Glumci: Beren Saat, Engin Akyurek, Sumru Yavrucuk, Firat Celik, Bugra Gulsoy, Kaan Tasaner, Engin Ozturk, Esra Dermancioglu

Fatmagul (Beren Saat) je lijepa i naivna djevojka. Živi u malom turističkom mjestu na zapadu Turske. Živi sa bratom i snajom, koja joj stalno nešto prebacuje. Skromna Fatmagul ima vjerenika Mustafu i mašta o danu kada će se udati za njega i osnovati svoju porodicu. Ljubav je uzajamna i izgledalo je da ih ništa ne može razdvojiti. Sve do jednog tragičnog dana kada Fatmagul presretnu četiri mladića u noći, i trojica od njih četvorice je siluju. Od toga dana za nju ništa više neće biti isto. Postaje jedna druga Fatmagul, tijelo bez duše. Mustafa je ostavlja, a snaja i brat, pod uticajem porodice bogatih mladića koji su je silovali, udaju je za Kerima, koji je posmatrao svoje drugare kako siluju Fatmagul. On je skroman momak, koji je imao nesreću da se nađe u lošem društvu. Da li će Kerim i Fatmagul uspjeti da pobijede demone i nađu način da nastave dalje sa svojim životima pogledajte u ovoj potresnoj drami.

Dala sam joj ime FerihaAdini Feriha Koydum (2011-2012)

10 najemotivnijih Turskih serija
serija Dala sam joj ime Feriha

Glumci: Hazal Kaya, Vahida Gordum, Catagoy Ulusoy, Deniz Ugur, Ceyda Ates, Yusuf Akgun, Baris Kilic

Feriha (Hazal Kaya) živi u elitnom naselju, ali ona nije dio te elite, nego je domareva kći. Njenu porodicu čine strog i konzervativni otac, brat i majka. Posao im je održavanje zgrade i zadovoljavanje potreba njenih stanara. Feriha je pametna i ambiciozna djevojka, koja zahvaljujući stipendiji upisuje prestižni fakultet koji pohađaju djeca bogataša. Ona krije svoje skromno porijeklo i predstavlja se kao jedna od njih. To postiže zahvaljujući garderobi svoje susjede iz zgrade i elitnog mjesta stanovanja. Na fakultetu privlači pažnju najpoželjnijeg mladića Emira (Catagoy Ulusoy) i između njih se javlja nešto posebno. Sve počne da se ruši kada on sazna za Ferihino lažno predstavljanje.

Sjever jug – Nebo i zemlja – Guzey Guney (2011 – 2013)

10 najemotivnijih Turskih serija
serija Nebo i zemlja

Glumci: Kivanc Tatitlug, Bugra Gulsoy, Oyku Karayel, Bade Iscil, Riza Kocaoglu, Hazar Erguclu, Merve Bolugur

Da li ste spremi žrtvovati svoju budućnost i sreću zarad svoga brata? Kuzey (Kivanc Tatlitug) i Guney (Bugra Gulsoy) su dva brata suprotnih karaktera. Kuzey je buntovnik, neustrašiv i nestrpljiv. Često upada u nevolje zato što ne može da kontroliše svoju narav. Guney je vrijedan, odgovoran, smiren i strpljiv. Žive u skromnoj porodici koja posjeduje pekaru, i za razliku od Kuzeya, Guney je ambiciozan i želi ostvariti dosta toga u životu. Iako su suprotnih karaktera, ovu dvojicu veže neraskidiva bratska ljubav. Nemir će unijeti djevojka po imenu Džemre, koja doseljava u njihovo susjedstvo. A jedna noć u kojoj Guney uzrokuje nesreću i smrt jedne osobe će zapečatiti njihove sudbine. Kuzey preuzima odgovornost za nesreću i završava u zatvoru, ostavljajući Guneya da živi sa grižom savješću,ali u Džemrinom zagrljaju. Po izlasku iz zatvora Kuzey se okreće uličnim borbama i borbom sa samim sobom i ljubavlju koju ne može kontrolisati.

Plamen – Alev Alev (2020-2021)

10 najemotivnijih Turskih serija
serija Plamen

Glumci: Demet Akinsel, Hazar, Erguclu, Dilan Cicek Deniz, Zuhal Olcay, Berkay Ates, Cem Bender, Berker Guven

Serija prati tri žene: Džemre, Ruyu i Čiček. Njihovi životi se mijenjaju nakon strašnog požara. Ruya je lijepa i uspješna mlada žena zaručena za bogatog mladića Iskendera. Od djetinjstva je imala sve što poželi i ne zna za životne poteškoće. Čiček je njena najbolja prijateljica i djevojka koja radi u njenoj kući. Raduje se udaji i osnivanju svoje porodice. Priča je najviše fokusirana na Džemre, ženu uticajnog tužitelja. U očima drugih ljudi on je heroj i borac za pravdu, ali u očima svoje žene on je najstrašniji nasilnik koji je maltretira i tuče. Drugima je prikazuje kao psihičku nestabilnu ženu. Zato Džemre donosi odluku da uzme kćerku i pobjegne od njega. Požar na dobrotvornoj zabavi, u kojem će se naći ove tri žene, će zauvijek promijeniti njihove sudbine.

Majka – Anne (2016-2017)

10 najemotivnijih Turskih serija
serija Majka

Glumci: Cansu Dere, Beren Gokyildiz, Vahide Percin, Gonca Vuslateri, Berkay Ates, Serhat Teoman

Emotivna porodična drama koja će vam sigurno izmamiti koju suzu. Zeynep (Cansu Dere) je mlada nastavnica na zamjeni u državnoj školi. Teži da postane fotograf i učiteljski posao joj nije privlačan i ne nalazi se u njemu. Međutim, sedmogodišnja djevojčica Melek će uticati na njene planove i tok života. Jedne večeri Zeynep pronalazi Melek pretučenu i ostavljenu kraj kontejnera da umre. Odluči je uzeti k sebi, promijeniti joj ime i omogućiti bolji život od onoga koji joj je pružila njena prava majka. Međutim, neće sve ići onako kako je Zeynep zamislila.

Ljubavna oluja – Zemheri (2020)

10 najemotivnijih Turskih serija
serija Ljubavna oluja

Glumci: Ayca Aysin Turan, Alperen Duymaz, Caner Cindoruk, Hazal Filiz Kucukkose, Emir Cubukcu, Nihal Koldas

Firuze (Ayca Aysin Turan) je mlada i lijepa studentica arhitekture. Majka joj je čistačica, a otac radi na građevini. Na faksu Firaz upoznaje Ayaza (Alperen Duymaz) i između njih dvoje se rađa ljubav. Ayaz takođe potiče iz siromašne porodice, odrasta uz nasilnog oca, majkom, bratom i sestrom. Ljubav između Firuze i Ayaza je toliko jaka da se odlučuju na vjenčanje i prije završetka školovanja. Međutim, sudbina je htjela drugačije. Spletom tragičnih događaja, Ayaz napušta Firuze pred samo vjenčanje bez i jedne jedine riječi. Firuze provodi dvije godine mrzeći ga i razmišljajući o razlozima raskida. Nakon dvije godine Firuzin otac biva optužen za nesreću na gradilištu u kojoj gine 13 radnika. Da bi se osvetila krivcima i dokazala očevu nevinost, Firuze počinje raditi u građevinskoj firmi i tu sreće Ayaza, ali kao čovjeka koji je lažno svjedočio protiv njenog oca.

Ethos – Bir Baskadir (2020)

10 najemotivnijih Turskih serija
serija Ethos

Glumci: Oyku Karayel, Fatih Artman, Defne Kayalar, Settar Tanriogen, Funda Eryigit, Neil Vanides

Ova moćna serija, koja se može pogledati na Netflixu, nam daje uvid u sve slojeve društva u Turskoj. Upoznat ćete likove različitih socio-kulturoloških pozadina i njihove unutrašnje borbe i misterije. Serija prati Meryem, čistačicu iz konzervativne turske porodice koja živi u predgrađu Istanbula. Nakon što je nekoliko puta iskusila nesvjestice bez ikakvog zdravstvenog razloga, Meryem odlazi kod psihologinje Peri. Ona je sve ono što Meryem nije: obrazovana, bogata, njegovana. Peri osjeća odbojnost prema Meryem, hidžabu što nosi i njenom načinu razmišljanja. Osjeća prezirprema pobožnim ljudima i konzervativnoj Turskoj. Pored ova dva lika, upoznat ćete bogatog depresivnog plejboja, glumicu iz sapunica, žrtvu silovanja, bivšeg vojnika, hodžu i njegovu kćerku, koju privlače žene.

Prognani – Kurt Seyit ve Sura (2014)

10 najemotivnijih Turskih serija
serija Prognani

Glumci: Kivanc Tatlitug, Farah Zeynep Abdullah, Ushan Cakir, Birkan Sokullu, Elcin Sangu, Demet Ozderim, Seda Guven, Asli Orcan

Ljubav između turskog vojnika i lijepe plemenite ruskinje po mnogima je jedna od najljepših i najemotivnijih turskih serija. Serija u kojoj se pojavljuje dosta poznatih imena i priznatih turskih glumaca.

Kurt Seyin je ugledni oficir turske vojske, poznat kao ženskaroš i miljenik aristokratskih dama. Ujedno je i sin bogatog turskog posjednika i penzionisanog vojskovođe. Kurt je na oca naslijedio ljubav prema domovini i želju da joj služi. Šura je lijepa i naivna djevojka, plemkinja bogate ruske porodice. Jedne večeri se ovo dvoje mladih sreće na balu i između njih se dešava ljubav na prvi pogled. Kurt se prije njenog dolaska kladio sa drugarima da će poljubiti prvu djevojku koja uđe u dvoranu. Za ovu opkladu Šura saznaje, nakon njihovog poljupca, od Kurtove bivše ljubavnice. Ovo je samo prva od mnogihprepreka, koja će zadesiti dvoje zaljubljenih. Napeta I emotivna ljubavna priča dvoje prognanih nikoga neće ostaviti ravnodušnim.