Serija Bridgerton

Bridgerton

Serija Bridgerton se temelji na najprodavanijoj seriji ljubavnih romana Julije Quinn, “Bridgerton”. Ko je volio “Gossip Girl” (Tračarica), ili ko uživa u čitanju romana Jane Austen, obožavat će i ovu istorijsku dramu čija je radnja smještena u Londonu, ljeta 1813. godine. Serija obiluje intrigama visokog društva, skandalima, fantastičnim kostimima i eksciplitnim sex scenama!

Priča prati članove porodice Bridgerton koju čine majka i osmoro djece, četiri dječaka i četiri djevojčice. Prva sezona je fokusirana na najstariju kćerku Daphne (Phoebe Dynevor), njen ulazak u društvo i potragu za odgovarajućim partnerom,  budućim suprugom. Ovo uključuje niz balova i zabava gdje se mlade dame predstavljaju mladićima u cilju boljeg upoznavanja i širenja poznanstava. Odnos Daphne sa Simonom Bassetom, vojvodom od Hastingsa (Rege-Jean Page) će biti u fokusu prve sezone.

Ova sezona od osam epizoda je postigla veliki uspjeh, te je najavljen izlazak i druge sezone, gdje ćemo pratiti Lorda Anthony Bridgertona (Jonathan Bailey) i njegovu potragu za odgovarajućom partnerkom.

 • Naziv na našem: Bridgerton
 • Naziv na engleskom: Bridgerton
 • Žanr: Drama, romansa
 • Glume: Rege-Jean Page, Phoebe Dynever, Jonathan Bailey, Harriet Cains, Bessie Carter, Nicola Caughlan, Ruth Gemmell, Florence Hunt, Claudia Jessie, Luke Newton, Luke Thomston, Will Tilston, Ruby Barker
 • Režiseja: Julie Anne Robinson, Sheree Folkson, Alrick Riley, Tom Verica
 • Scenario: Chris Van Dusen, Julia Quinn, Abby McDonald, Joy C. Mitchell
 • Trajanje epizode: 60 minuta
 • Objavljena: 25.12.2020.
 • Sezona: 1
 • Epizoda: 8
 • IMDb: 7.3

Prema Netflixu, ovu seriju je pogledalo više od 63 miliona ljudi od početka januara, što je čini petim najvećim izvornim serijalom Netflixa svih vremena. “Bridgerton” je zauzeo prvo mjesto u 76 zemalja, uključujući SAD, UK, Brazil, Francusku i Južnu Afriku, a dosegla je prvih 10 mjesta u svim zemljama osim u Japanu.

Sadržaj prve sezone serije Bridgerton

Radnja serije smještena je u Londonu 1813. godine. Iako je uključeno mnogo likova, serija se vrti oko porodice Bridgerton, na čijem je čelu Lady Bridgerton (Ruth Gemmell) i njenih osmoro djece. Lord Bridgerton je umro, pa bi sin Anthony (Jonathan Bailey) trebao preuzeti funkciju glavnog muškarca kuće.

Daphne (Phoebe Dynevor) je najstarija kći koju pored ljepote krasi oštroumnost i snalažljivost. Došlo je vrijeme da i ona uđe u elitno društvo i predstavi se kao djevojka spremna za udaju. Njena najveća želja je da nađe dobrog muža s kojim će doživjeti veliku ljubav i srećan brak kakav su imali njeni roditelji. Majka ju je od malih nogu pripremala i učila o glavnoj ulozi žene, a to je da bude dobra supruga i majka. Za razliku od Daphne, njena mlađa sestra Eloise teži školovanju i želji da žene budu ravnopravne s muškarcima.

Tog ljeta pojavljuje se i misteriozna osoba koja na neki način zna tračeve o svemu što se krišom deševa i sve to prenosi u pismima koja su dostupna svim građanima Londona. Ovo nekima predstavlja zabavu i želju da čuje još tračeva i skandala, ali onima koji su predmet pisanja misteriozne gospođe predstavlja veliku neugodu i unosi nemir.

Na početku serije vidimo mlade djevojke kako se spremaju za jedan od najvažnijih događaja njihovog života, a to je njihovo predstavljanje kraljici i ulazak u sezonu balova i zabava, gdje će upoznati mnogo momaka i potencijalnih muževa.

Od svih djevojaka, kraljici se najviše svidjela Daphne, te ju je proglasila biserom predstojeće sezone. To je automatski učinilo najpoželjnijom mladom. Iako je postala najpoželjnija djevojka sezone, ona je jedina koja nije otplesala nijedan ples prve večeri. Razlog tome je njen stariji brat koji je svakom mladiću našao manu i sabotirao bilo kakav pokušaj da se priđe njegovoj sestri.

Ni sledeći dani, ni balovi neće biti ništa uspješniji za Daphne koja neće imati nijednog udvarača, osim dosadnog i dosta starijeg lorda koji se svidio njenom bratu Anthonyu i koji želi da je uda za njega.

Do zapleta dolazi kada u njihov kraj stigne bratov stari školski drug, markantni vojvoda Simon Hastings kojeg tumači Rege-Jean Page. Vojvodu Simona prate svakakve priče, ali je bez sumnje zapao za oko svim mladim damama i njihovim mamama koje bi ga htjele za zeta. U London je došao poslom i nema se namjeru tu zadržavati, a naročito ne planira tražiti ženu i osnivati porodicu.

Daphne o Simonu nema visoko mišljenje, i za razliku od ostalih djevojaka ne želi ga za muža. Međutim između njih dvoje dolazi do dogovora iz kojeg misle da će oboje profitirati. Odluče se da glume da su u vezi i na taj način će Daphne privući udvarače, a Simon će se riješiti napornih mama i djevojaka koje žude za njim. Ali ono što je krenulo kao ugovorena veza bi moglo prerasti u nešto mnogo više…

Da li će se između Daphne i Simona roditi ljubav iako se na prvi pogled ne podnose? Hoće li Simon prekršiti zakletvu datu samom sebi i pokušati se ostvariti kao suprug i kao otac? Kako će ostale mlade dame proći ove sezone i hoće li se udati onako kako su zamislile?

Sve to, i mnogo više otkrijte gledajući ovu fantastičnu seriju koja sadrži sve ono što bi jedna ljubavna drama trebala da ima: majku u potrazi za bogatim i čestitim zetom, misterioznog mladića, bogate lordove, ljubavne spletke, skandale i mlade vojvotkinje u predivnim kostimima…

Bridgerton
Karakteri iz romana Julije Quinn, “Bridgerton”

Glavni glumci serije Bridgerton

Phoebe Dynevor u ulozi Daphne

Engleska glumica Phoebe Harriet Dynevor je rođena 17. 4. 1995. Dijete je scenariste Tima Dynevora i glumice Sally Dynevor. Djed i baka s očeve strane su također iz filmske industrije. Ima mlađeg brata Samuela i mlađu sestru Harriet.

Ova ljupka glumica je započela karijeru još kao dijete, pojavljujući se u školskoj drami BBC-a Waterloo Road (2009–2010). Njena druga uloga je bila u BBC-jevoj seriji Prisoners’ Wives (2012-2013), zatim je glumila u serijama Dickensian (2015-2016), TV Land komediji Younger (2017-2021), a glavnu ulogu je imala u kriminalističkoj seriji Ctackle, Snatch (2017-2018).

Svjetsku slavu i prepoznatljivost je stekla ulogom Daphne u seriji Bridgerton (2020-2021).

Rege-Jean Page u ulozi vojvode Simon Hastings

Markantni glumac britansko-zimbabvejskog porijekla je rođen 1990. godine u Londonu. Jedan od četvoro djece medicinske sestre iz Zimbabvea i sveštenika iz Engleske. S mlađim bratom je svirao u bendu. Djetinjstvo je proveo u majčinoj domovini za koju kaže da je najljepša zemlja na svijetu. U London su se vratili kad je krenuo u srednju školu.

Po povratku u Englesku krenuo je na časove glume svake subote. Započeo je karijeru na pozornici pojavljujući se u predstavama The History Boys i The Merchant of Venice. Glumio je u poslednjoj sezoni BBC-eve serije Waterloo Road 2015. godine. Poznat je po ulozi Chicken Georgea u miniseriji Roots 2016. godine, a od 2018. do 2019. bio je redovni član glumačke ABC-ove drame For the People. Uloga vojvode Simona Basseta u Netflixovoj seriji Bridgerton (2020-2021) ga je učinila veoma popularnim i traženim glumcem.

Trailer za seriju Bridgerton