Damin Gambit

Damin Gambit

Serija Damin Gambit je već nakon nekoliko dana prikazivanja postigla planetarni uspijeh, i probudila znatiželju među mnogim gledaocima. Ova popularna Netflixova mini-serija, od svega sedam epizoda, je razlog što će mnogi zavoljeti i poželjeti da nauče da igraju šah. Likovi I njihove životne situacije su jako zanimljjivi, te ovu seriju neće pratiti samo zaljubljenici u šah, nego će privući i mnoge druge obožavaoce serija.

Prvobitna zamisao je bila da se radi film po romanu Waltera Tevisa – The Queen’s Gambit. Glavna uloga je trebala pripasti glumici Ellen Page, a u ulozi reditelja je trebao biti Heath Ledger. Ali, on je umro od predoziranja, i projekat je privremeno obustavljen. Međutim, kasnije se za njega zainteresovao Scott Frank, koji je odmah uvidjeo da ovo nije materijal za film. Kad im je Netflix naručio mini-seriju, priča je dobila odgovarajuću formu.

  • Naziv na našem: Damin Gambit
  • Naziv na engleskom: The Queen’s Gambit
  • Žanr: Istorijska drama zasnovana na istoimenom romanu Waltera Tevisa
  • Glavni glumci: Anya Taylor-Joy, Bill Camp, Marielle Heller
  • Kreatori: Scott Frank, Allan Scott
  • Premijera: 23. oktobar 2020.
  • Epizoda: 7
  • IMDb: 8.7
  • Strimuje: Netflix

Glavnu ulogu u Daminom Gambitu igra mlada i talentovana glumica Anya Taylor-Joy. Imali ste je prilike gledati u hororima Vještica, Podijeljen i Glass. Glumila je i u novoj verziji filma Emma, po romanu Jane Austen, i u zadnjoj sezoni serije Peaky Blinders. Ali tek će joj uloga mlade šahistkinje donijeti svjetsku slavu.

O čemu se radi

Priča počinje negdje iz sredine, što inače i nije najsrećniji početak filma ili serije, ali se ovdje odlično pokazalo. Naime, mlada i talentovana šahistkinja Beth Harmon se nalazi pred važnim mečom. Da bi se smirila i opustila pred meč ona muzima sredstva za smirenje i alkohol. Priča nas vraća unazad u vrijeme kad su je odveli u dom za nezbrinute djevojčice, nakon pogibije majke u saobraćajnoj nesreći. Tu se ne osjeće prijatno, a ni ne trudi se da se prilagodi situaciji. Privlači je podrum u kojem domar, gospodin Shaibel, sam sa sobom igra šah. Vrlo zaintereosvana posmatra igru I želi da se priključi gospodin Shaibelu, ali je on više puta grubo odbija, govoreći da je šah muška igra (rečenica koju će mnogo puta i kasnije čuti). Upornost I tvrdoglavost joj ne daju da odustane, te je nakon nekog vremena domar pušta za stol i vrlo brzo savladava osnove šaha. Toliko dobro joj je legla ova igra, da će nakon što joj zabrane odlaske u podrum, zato što ne priliči jednoj djevojčici da provodi vrijeme uz starijeg gospodina, igrati šah i sa sjenkama na zidu. U domu su djevojcima davali sredstva za smirenje, što je kod Beth razvilo zavisnost.

Sladeće poglavlje u njenom životu predstavlja odlazak iz doma. Data je na usvajanje bračnom paru Wheatley u Lexington. Alma Wheatley je jedina koja se brinula o djevojčici, dok njen muž i nije baš obraćao pažnju na djevojčicu. Uloga Alme je pripala Marielle Heller. Kako sazrijeva, Beth postaje sve kompleksnija ličnost, i potpuno se okreće šahu i sredstvima za smirenje.

Beth se prijavljuje na šahovski turnir i pobjeđuje uprkos tome što nije imala prethodno iskustvo u takmičarskom šahu. Razvija prijateljstva s nekoliko ljudi, uključujući bivšeg prvaka države Kentucky Harryja Beltika; talentovanim, ali arogantnim šahovski čudom Benny Wattsom i kolegom igračem D.L. Townesom. Kako Beth nastavlja pobjeđivati u igrama i ubire financijske koristi od svog uspjeha, postaje sve ovisnija o alkoholu i drugim drogama.

Ne propustite da pogledate ovu odličnu istorijsku dramu, koja je nakon četiri sedmice gledanja, postala najgledanija Netflixova miniserija.

Glavna glumica Anya Taylor-Joy u ulozi Beth Harmon

Anya Josephine Marie Taylor-Joy je američko-britansko-argentinska glumica. Rođena je 16. 4.1996. godine u Majamiju na Floridi. Najmlađa je od šestoro djece. Njena majka Jennifer-Marina de Joy je englesko-španska psihologinja, rođena i odrasla u Zambiji. Njen otac, Dennis Alan Taylor, škotski je bivši međunarodni bankar koji je kasnije promijenio karijeru da bi postao profesionalni trkač motornih čamaca i direktor privatne firme za iznajmljivanje aviona. Porodica se preselila u Buenos Aires kad je Anya Taylor-Joy bila beba, a dok je odrastala uglavnom je govorila španski. Živjela je u Buenos Airesu do šeste godine, kada se porodica preselila u londonsko područje Victoria. Smatrala je da je taj potez traumatičan i dvije godine nije htjela pričati engleski jer je vjerovala da će to natjerati njene roditelje da se vrate nazad u Argentinu. Pohađala je pripremnu školu Hill House u Chelseaju i školu Queen’s Gate u južnom Kensingtonu. Trenirala je balet.

S 14 godina Anya Taylor-Joy se preselila u New York, a kasnije je vrijeme provodila između Sjedinjenih Američkih Država i Engleske. U dobi od 16 godina uočila ju je jedna modna agencija dok je šetala ispred robne kuće Harrods, te su je angažovali za modela. Kroz svoj manekenski rad upoznala se s glumačkim agentom koji joj obećao slavnu glumačku karijeru.

Prvo je postala poznata po ulozi u fantastičnoj seriji Atlantis (2015), a onda i po horor filmu Vještica (2015), za koji je dobila nekoliko priznanja. Dalja priznanja i pohvale stekla je za ulogu Casey Cooke u psihološkim horor filmovima Split (2016.) i Glass (2019.), Lily Reynolds u crnoj komediji Thoroughbreds (2017.) i Emme Woodhouse u komediji-drami Emma (2020.).

Taylor-Joy je imala i glavne uloge u dramskoj miniseriji BBC One The Miniaturist (2017.), kriminalističkoj dramskoj seriji BBC One Peaky Blinders (2019.) i fantastičnoj dramskoj seriji Netflix The Dark Crystal: Age of Resistance (2019.). Dobila je brpjne pohvale za svoj nastup kao Beth Harmon u Netflixovoj miniseriji The Queen’s Gambit (2020). Bila je dobitnica nagrade Trophée Chopard za 2017. u Cannu i nominovana je za nagradu BAFTA Rising Star.

Epizode

1. Otvaranja

Kad kao devetogodišnjakinja završi u sirotištu, Beth razvije nesvakidašnji talenat za šah, ali i sve jaču zavisnost o zelenim tabletama za smirenje koje tamo daju djeci.

2. Razmjene

Iznenada ubačena u zbunjujući novi život u predgrađu, tinejdžerka Beth proučava učenike iz razreda i smišlja plan da se uključi u turnir u šahu.

3. Udvojeni pješaci

Put u Cincinnati vodi Beth i njenu majku u vrtlog putovanja i medijske pažnje. Beth se namjeri na takmičenje U.S. Open u Las Vegasu.

4. Središnjica

Čas ruskog jezika pruža priliku za ulazak u novo društvo. Beth u Mexicu upoznaje zastrašujućeg Borgova, a njena se majka zbližava s prijateljem s kojim se dopisuje.

5. Vilica

Uzdrmana Beth vratila se u Kentucky, gdje se ponovo poveže s bivšim protivnikom koji ponudi da će joj pomoći usavršiti igru prije prvenstva SAD-a.

6. Odlaganje

Nakon treninga s Bennyjem u New Yorku Beth odlazi u Pariz na revanš s Borgovom. No divlji noćni provod uvlači je u začarani krug samouništenja.

7. Završnica

Kada je posjeti stara prijateljica, Beth se mora suočiti sa svojom prošlošću i razmisliti o prioritetima… tik pred najveću bitku svog života.