serija Jama

Jama

Turska serija Jama (Cukur) je sigurno jedna od najpoznatijih i najgledanijih turskih serija ikad. Prikazivana je širom svijeta i svugdje je postigla veliku gledanost. Od početka prikazivanja, zaradila je nevjerovatnih 58,2 miliona lira i tako postala društveni fenomen o kojem govori cijeli svijet. Kod nas je trenutno možete pratiti na kanalima Nova BH i Nova S.

Ova serija ima ukupno 132 epizode podijeljene u 4 sezone. Uzbudljiva, krimininalistička, a ujedno i romantična turska serija će i vas sigurno oduševiti i prikovati za ekran.

Priča o Jami – navodno je temeljena na stvarnoj mafijaškoj porodici, iako danas modernizovanoj u tehničkom smislu. Scenaristi nas vode kroz ovu dramu prikazujući nam strašno nasilje, zanosnu romantiku, porodičnu izdaju, bratsku ljubav, kvartovsku osvetu i komediju.

 • Naziv na našem: Jama
 • Naziv na turskom: Cukur
 • Naziv na engleskom: The Pit
 • Žanr: kriminalistička drama, romansa
 • Glume: Aras Bulut Iynemli, Dilan Cicek Deniz, Ercan Kesal, Perihan Savas, Mustafa Ustundag, Oner Erkan, Erkan Kolcak Kostendil
 • Režija: Sinan Ozturk, Ozgur Sevimli
 • Scenario: Gokhan Horzum
 • Godina prikazivanja: 23.7.2017. – 7.6.2021.
 • Sezona: 4
 • Epizoda: 132
 • Trajanje epizode: 120 minuta

Sadržaj serije

Kocovali je moćna kriminalistička porodica u četvrti Jama (Cukur) u Istanbulu. Idris Kocovali (Ercan Kesal) je glava porodice i čini sve kako bi zaštitio svoje najbliže, ali i članove Cukura. Toliko je moćan čovjek da postaje ljubazan prema onima koji mu pokazuju poštovanje, ali nemilosrdan prema onima koji to ne čine.

Idris Kocovali ima četiri sina: Cumalija, Kahramana, Selima i Yamaca. Cumali je najstariji sin porodice i trenutno se nalazi u zatvoru. Kahraman (Mustafa Ustundag) je drugi sin porodice koji uspješno obavlja važan dio porodičnog posla. Selim (Oner Erkan) je treći sin koji je preosjetljiv da bi se bavio mafijaškim poslovima. Yamac (Aras Bulut Iynemli) je najmlađi sin porodice Kocovali, mladić koji danju radi kao hemičar, a noću postaje muzičar. Cijela porodica Kocovali povezana je s mafijom, ali Yamac nije zainteresovan da bude dio porodičnog posla. Yamac je napustio Jamu i porodicu prije mnogo godina kako bi vodio potpuno drugačiji život.

Život mafijaške porodice Kocovali se okreće naglavačke dolaskom Vartolua (Erkan Kolcak Kostengil). Vartolu je moćan i pohlepan rival koji želi prodavati drogu. Dolazi s ponudom Idrisu Kocovaliju: djelovao bi u Cukuru, zaštićenom okruženju u Istanbulu, a zauzvrat bi svake sedmice davao Idrisu Kocovalu zaradu od droge.

Idris Kocovali odbija ovu ponudu. Razlog tome je što porodica Kocovali i članovi Cukura bave se raznim kriminalnim aktivnostima poput prodajom oružja, pljačkanjem, pa čak i prostitucijom, ali nikada ne dopuštaju drogu.

Vartolu nije zadovoljan ovim odbijanjem i odlučuje preuzeti Cukur ubijanjem Idrisa Kocovalija i njegovih nasljednika. Vartolove ubice napadaju dva brata i na kraju uspijevaju ubiti Kahramana Kocovalija. Selim ne uspijeva zaštiti svoga brata dokazujući još jednom da nije sposoban da rukuje oružjem, ili da se snađe u opasnim situacijama.

Kahramanova smrt ostavlja toliki uticaj na oca Idrisa Kocovalija da dobija srčani udar. Nakon ove tragedije, Idris Kocovali jedva preživi, ali neko vrijeme nije sposoban da vodi porodični posao.

Porodica Kocovali mora naći način da zaštiti Cukur od Vartoluova napada. Cumali, koji je najstariji sin porodice Kocovali, nalazi se u zatvoru i ne može preuzeti posao. Selim je, s druge strane, toliko osjetljiv da ne može preuzeti na sebe takvu odgovornost. Ostaje samo jedna opcija: najmlađi sin porodice Kocovali se mora vratiti u Cukur i boriti se protiv Vartolua kako bi osvetio svoga brata i zaštitio Jamu.

Iako Yamac želi normalan život daleko od mafijaških poslova, ne može pobjeći od odgovornosti koju ima prema svojoj porodici. Sasvim slučajno je pronašao ženu svog života i želi sa njom imati jednu normalnu vezu. Sena (Dilan Cicek Deniz) je mlada i lijepa djevojka koja je veoma brižna kako prema ljudima, tako i prema životinjama. Njih dvoje su nailazili jedno na drugo u zabačenim ulicama Istanbula i odmah osjetili privlačnost jedno prema drugom. Iako se poznaju tek nekoliko dana, zajedno odlaze u Pariz da bi se vjenčali, znajući da su našli pravu i vječnu ljubav.

Ujutro na dan njihova vjenčanja, Yamac pronalazi mamu ispred hotelske sobe. Kako bi zaštitio svoju ženu, Yamac ostavlja Senu samu bez da joj išta govori i nevoljno se vraća u Cukur, koji je ostavio prije mnogo godina. Yamac se nevoljno pridružuje mafiji i uključuje u neizbježni ciklus nasilja i izdaje. U međuvremenu, Sena se ujutro na dan vjenčanja nađe u očajnoj situaciji. Ona je sasvim sama u Parizu gdje ne zna ništa o tome zašto je njen šarmantni princ otišao ne rekavši ništa.

U ovoj napetoj seriji gledat ćete kako jedan mladić ne uspijeva pobjeći od svoje sudbini i na kraju se pridružuje mafiji i uključuje u mafijaške nemilosrdne poslove. Hoće li Yamac uspjeti zaštititi svoju porodicu i osvetiti brata i oca? Hoće li Sena saznati zašto ju je Yamac ostavio samu? Hoće li Yamac i Sena uspjeti sretno živjeti zajedno daleko od mafije?

Glavni glumci

Aras Bulut Iynemli u ulozi Yamaca

Jama
glumac Aras Bulut Iynemli

Datum rođenja: 25.8. 1991. | Horoskopski znak: Djevica | Mjesto rođenja: Istanbul, Turska

Visina: 183 cm | Boja očiju: smeđe | Boja kose: smeđa

Obrazovanje:
Istanbul Technical University Aircraft Engineering (Istanbul Teknik Universitesi (I.T.U.) Ucak Muhendisligi); Anadolska srednja škola Besiktas (Besiktas Anadolu lisesi)

Jama
njegova djevojka Bige Onal

Biografija:
Aras Bulut Iynemli je na zahtjev svog brata registrovan u glumačkoj agenciji i sudjelovao je u nekim televizijskim reklamama. Postao je vrlo popularan ulogom Metea u popularnoj turskoj drami Vrijeme prolazi (Oyle Bir Gecer Zaman Ki). Glumio je još u serijama Sulejman Veličanstveni, Sudar, a najveću slavu mu je donijela serija Jama, u kojoj tumači glavnu ulogu.

Dilan Cicek Deniz u ulozi Sene

Jama
glumica Dilan Cicek Deniz

Datum rođenja: 28.2.1995. godine | Horoskopski znak: Ribe

Mjesto rođenja: Sivas, Turska | Visina: 177 cm | Boja očiju: smeđe

Boja kose: smeđa | Agencija za talente: Icon Talent Management

Obrazovanje:
Komparativna književnost Sveučilišta Ege (Ege Universitesi Karsilastirmali Edebiyat Bolumu)

Biografija:
Dilan Cicek Deniz rođena je u Sivasu, a roditelji su joj učitelji. Objavila je knjigu poezije pod nazivom Pretpostavljam da je sunce moja majka (Gunesi Annem Sandim) kada je imala 15 godina. Dok je išla u srednju školu, tri je godine pohađala satove glume. Postala je 2. rangirana na Elidor Miss Turkey 2017. i predstavljala je Tursku na Svjetskom takmičenju ljepote u Majamiju. Glumila je u serijama Kćerke sunca, Nedovršena ljubav, Bodrumska bajka, Jama i Sjajni plamen (Alev Alev).