Кућа змаја (House of the Dragon)

Kuća zmajeva – House of the Dragon

HBO nam donosi još jednu sezonu GOT-aIgre prijestolja. Fanovi serijala su nestrpljivo čekali ovaj nastavak, odnosno prednastavak serije Igre prijestolja (2011-2019). Serija Kuća zmajeva se temelji na dijelovima romana Vatra i Krv, autora George R.R. Martina. Radnja je smještena 200 godine prije početka Igre prijestolja, odnosno 172 godine prije rođenja Daenerys Targaryen. Prikazuje nam početak kraja Kuće Zmaja i događaja koji će dovesti do velikog građanskog rata.

Naziv na našemKuća zmajeva, Kuća zmaja, Zmajeva kuća
Naziv na engleskomHouse of the Dragon
ŽanrAkcija, avantura, fantastika, drama
Glavni glumciMilly Alcock, Paddy Considine, Emma D’Arcy, Matt Smith, Rhys Ifans, Steve Toussaint, Eve Best, Sonoya Mizuno
ScenaristiRyan J. Condel, George R.R. Martin, Sara Hess
RežijaLena Dunham, Ed Lilly, Tinge Krishnan i Mary Nighy
ProducentiMiguel Sapochnik, Greg Yaitanes, Clare Kilner, Geeta Vasant Patel
Premijerno prikazivanje22.08.2022.
Epizoda10

Serija je naručena u oktobru 2019., kasting počeo 2020., a snimanje u Britaniji u aprilu 2021. Prva epizoda je premijerno prikazana 22.8.2022. Serija ima 10 epizoda i ako ste ljubitelji serijala Games of Thrones, morate pogledati i seriju Kuća Zmajeva.

O čemu se radi

Tri stotine godina pre Igre prijestola Vesterosom su vladali zmajevi. U fokusu radnje ove serije je građanski rat poznat pod nazivom Ples zmajeva.

Pva epizoda ove serije se zove “The Heirs of the Dragon”(nasljednici zmaja). Za vrijeme vladavine starog kralja Jaehaerysa Targaryena, tragedije su odnijele živote oba njegova sina, te nije imao ko da ga naslijedi. Veliko vijeće se sastaje kako bi izabralo budućeg vladara Vesterosa. Treba da izaberu između Jaehaerysinovih unučadi, princeze Rhaenys Targaryen i princa Viserys Targaryena (Rhaenysinog mlađeg rođaka). Zakon Vesterosa daje muškom nasljedniku prednost nad ženskim, bez obzira na njihov redoslijed rođenja, te odabir pada na princa Viserysa.

Kuća zmajeva - House of the Dragon
stari kralj Jaehaerysa Targaryena

Devet godina nakon vladavine kralja Viseryja I., Trijaršija, savez formiran od slobodnih gradova Essosa, prijeti kraljevstvu, želeći zauzeti regiju Stepstones. Viserys takođe mora obuzdati brutalnost svog brata Daemona kao zapovjednika Gradske straže u Kraljevskom pristaništu.

Viserys, siguran da će mu trudna kraljica Aemma roditi sina, održava turnir kako bi proslavio nadolazeće rođenje. Tokom turnira, Dorski vitez, Ser Criston Cole pobjeđuje Daemona u izazovu dok kraljica Aemma i njezin sin umiru pri porodu. Savjetnik i desna ruka kralja, Ser Otto Hightower, predlaže da Viserysovo jedino živo dijete, mlada princeza Rhaenyra, bude imenovana nasljednicom Željeznog prijestolja. Nakon svađe s Daemonom, Viserys proglašava Rhaenyru sljedećim vladarom.

Kuća zmajeva - House of the Dragon
princeza Rhaenys Targaryen

Glumci serije Zmajeva kuća

Milly Alcock u ulozi mlade princeze Rhaenyra Targaryen

Kuća zmajeva - House of the Dragon
glumica Milly Alcock

Milly Alcock australijska je glumica koja glumi mladu Rhaenyru Targaryen u HBO-ovoj televizijskoj seriji Kuća Zmejava (2022.-), prethodniku HBO-ove Igre prijestolja. Poznata je po pojavljivanjima u Janet King (2017), A Place to Call Home, Fighting Season i Pine Gap (2018), Les Norton (2019) i The Gloaming and Reckoning (2020). Također se pojavila u seriji Upright (2019.-2022.).

Emma D’Arcy u ulozi princeze Rhaenyra Targaryen

Kuća zmajeva - House of the Dragon
glumica Emma D’Arcy

Britanska glumaca Emma D’Arcy je rođena 27.6.1992. u Londonu. Emma D’Arcy je glumica i kazališna redateljica. D’Arcy je pohađala Ruskin School of Art, umjetničku školu na Sveučilištu u Oxfordu, studirajući likovnu umjetnost. Pojavila je se u nekoliko kazališnih produkcija, uključujući Romeo i Juliju, Igre koje smo igrali i Crucible u The Yard Theatre, te u kazališnim produkcijama Against u kazalištu Almeida, Djevojka u školskoj uniformi (Ulazi u bar) u West Yorkshire Playhouseu, Mrs. Dalloway i Callisto: A Queer Epic u Arcola Theatreu i Pillowman u Oxford Playhouseu.

Osim pojavljivanja u kazalištu, našla se i u nekoliko televizijskih produkcija, uključujući Truth Seekers, komičnu horor seriju s Nickom Frostom u glavnoj ulozi za Amazon Prime Video 2020. Glumila je i u seriji Nicka Paynea BBC One i Netflixovoj seriji Wanderlust, koja je debitirala 2018., kao i u drugoj seriji serije Amazon Prime Video Hanna.

Paddy (Patrick) Considine u ulozi Kralja Viserysa Targaryena

Kuća zmajeva - House of the Dragon
glumac Paddy (Patrick) Considine

Paddy (Patrick) Considine rođen je 5. 9. 1973. u Burton-on-Trentu, Staffordshire u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kao tinejdžer, Considine je studirao dramu na koledžu Burton.

Uz svoje glavne uloge, Considine je imao brojne sporedne scene u filmovima kao što su 24 Hour Party People (2002), Born Romantic (2000) i The Martins (2001). Considine je zapažen po ulozi osvetničkog brata Richarda u hvaljenom filmu Dead Man’s Shoes (2004.), koji je napisao zajedno sa Shaneom Meadowsom, te po ulozi Phila Ponovno rođenog kršćanina u Pawlikowskijevom My Summer of Love (2004.).

Godine 2005. Considine je glumio s Russellom Croweom i Renée Zellweger u filmu Cinderella Man (2005). Ostale zapažene uloge u posljednjih nekoliko godina uključuju filmove Hot Fuzz (2007.) i The Bourne Ultimatum (2007.), zajedno s većim ulogama u Red Riding: The Year of Our Lord 1980. (2009.) i Submarine (2010.).

Considine se nedavno okušao i kao scenarist i redatelj. Njegov dugometražni redateljski prvenac, Tyrannosaur (2011.), Considineu je osvojio nagradu BAFTA za izvanredan debi britanskog pisca, redatelja ili producenta.

Matt Smith u ulozi princa Daemona Targaryena

Kuća zmajeva - House of the Dragon
glumac Matt Smith

Matt Smith engleski je glumac koji se proslavio u Ujedinjenom Kraljevstvu s 26 godina kada ga je producent Steven Moffat angažovao za ulogu jedanaestog doktora u BBC-jevoj kultnoj znanstveno-fantastičnoj pustolovnoj seriji Doctor Who (2005.).

Matthew Robert Smith rođen je i odrastao u Northamptonu, kao sin Lynne (Fidler) i Davida Smitha. Školovao se u Northampton školi za dječake. Studirao je dramu i kreativno pisanje na Sveučilištu East Anglia. Glumom se počeo baviti kroz Narodno pozorište mladih i nastupao s Kraljevskim dvorom i Narodnim pozorištem.

Smith je debitirao na televiziji u Sally Lockhart Mysteries: The Ruby in the Smoke (2006.) i dobio je još nekoliko uloga na televiziji, ali je bio uglavnom nepoznat kada je najavljen kao iznenađujući izbor za ulogu Jedanaestog doktora u Doctor Whou. Bio je mlađi od bilo kojeg drugog glumca koji je preuzeo ulogu. Smith je glumio u 49 epizoda Doctor Whoa (tri manje od njegovog prethodnika, Davida Tennanta).

Otkako je napustio seriju Doctor Who, Smith je krenuo u filmsku karijeru.

Fabien Joseph Frankel u ulozi Ser Cristona Colea

Kuća zmajeva - House of the Dragon
glumac Fabien Joseph Frankel

Fabien Joseph Frankel rođen je u Londonu, Engleskoj, 6. 4. 1994. Sin je pokojnog glumca Marka Frankela i Caroline Besson. Fabien je pohađao RADA [Fondacija 2013.-2014.] (Kraljevska akademija dramske umjetnosti) i diplomirao je 2017. na LAMDA (Londonska akademija glazbene i dramske umjetnosti) s BA (Hons) tečajem profesionalne glume (2014.-2017.). Govori dva jezika, engleski i francuski, i trenirao je mačovanje. Imao je par sporednih uloga, a najveći,u je uspjeh uloga Ser Cristona Colea u seriji Kuća zmajeva.