As the crow flies

Let ptica – As the crow flies

Počinje nova Netflix turska serija Kuş Uçuşu (As the crow flies). Serija, u kojoj će se u glavnim ulogama još jednom naći İbrahim Çelikkol i Birce Akalay krenula je sa emitovanjem 3. juna. Ovo dvoje glumaca smo mogli gledati u seriji Crno-bijela ljubav (Black White Love). Njihovi fanovi su srećni zbog novog zajedničkog projekta i nestrpljivo su čekali početak ove serije.

Birce Akalay i İbrahim Çelikkol u Kus Ucusuu su u društvu Miray Daner, jedne od talentovanijih glumica nove generacije. Imaćemo priliku vidjeti dvije žene različitih generacija kako se bore za moć.

Bircea Akalaya glumi iskusnu novinarku Lale Kiran. Miray Daner glumi djevojku Asli koja dobija mjesto pripravnika na kanalu za koji Akalay radi i pokušava se dokazati. Uskoro će je zaslijepiti ambicija, zavist i pretjerana želja za dokazivanjem. İbrahim Celikkol radi zajedno sa Birce Akalay i glumi njenog bivšeg momka.

  • Naziv na turskom: Kus Ucusu
  • Naziv na engleskom: As the crow flies
  • Žanr: drama, misterija
  • Glume: Birce Akalay, Ibrahim Celikkol, Miray Danar, Irem Sak, Defne Kayalar
  • Režija: Deniz Yorulmazar
  • Scenario: Meric Acemi
  • Premijera: 3.6.2022.
  • Sezona: 1
  • Epizoda: 8
  • Trajanje epizode: 45 minuta

Radnja serije

Lale Kiran (Bircea Akalaya) je omiljena i poštovana novinarka. Za nju je najvažnije da javnosti kaže istinu, nije bitno kako se došlo do tih vijesti i da li će to nekoga povrijediti. Nije joj bitno da li će se to nekom svidjeti ili ne, ona je vrhunski profesionalac i zbog toga je narod voli.

Ima supruga i dvije djevojčice, ali posao joj je uvijek na prvom mjestu. Odlazi rano ujutro, a vraća se kasno naveče sa posla. Uvijek ima tim ljudi oko sebe, ali joj se svi sklanjaju s puta. Ona je novinar stare generacije i ne zanimaju je drušvene mreže ni influenseri. A jedna influeserka će joj doći glave.

Nakon što je Lale održala jedno predavanja studentima novinarstva, prilazili joj mlada djevojka Asli u toaletu i govori joj kako je Lale razlog što je upisala novinarstvo i da želi biti baš poput nje. Lale joj je najveći uzor i prati svaku njenu emisuju “Druga strana”. Na toj joj Lale prilično hladno odgovara da joj je bolje da prati i lovi priče, a ne ljude po toaletima. Asli u tom momentu doživi veliko razočarenje i odlučuje da skine Lale sa prijestola.

Asli Tuna (Miray Daner) je mlada i ambiciozna djevojka, željna dokazivanja i slave. Nakon što je Lale ponizi u toaletu, pojavljuje se na kanalu za koji Lale radi i na prevaru dobija mjesto pripravnika. Odlučna je da sazna sve što Lale radi i sa kim se druži. Iz prikrajka je proučava i prati svaki njen korak. Sabotira ostale pripravnike i na kraju ispunjava svoj cilj i od pripravnika postaje novi zaposlenik te medijske kuće.

Sa lažnih profila piše ružno o Lale i iznosi laži. Ukazuje na to da su gosti njenih emisija kupljeni i da su sve scene namješteno. Asli započinje cyber rat koji će se odraziti na Lalinu karijeru.

Producent emisije Kenan (Ibrahim Celikkol), koji je ujedno i bivša ljubav slavne novinarke ukazuje joj na opasnost od lažnih vijesti na internetu, ali se Lale tim ne opterećuje.

Da li će Asli uspjeti u svojoj namjeri i zauzeti Lalino mjesto, ili će ipak iskustvo i zrelost prevladati? Hoće li se vratiti strast između Kenana i Lale, ili će ljubav ostati jednostrana, a Lale vjerna svome suprugu, pogledajte u ovoj kratkoj ali uzbudljivoj seriji od svega osam epizoda.

Glavni glumci

Birce Akalay u ulozi Lale Kiran

Let ptica - As the crow flies
glumica Birce Akalay

Birce Akalay je rođena 19. juna 1984. godine u Istanbulu. Udavala se dva puta. Prvi suprug joj je bio turski glumac Sarp Levendoğlu, a drugi također turski glumac Murat Ünalmış, poznat po seeriji Gorka zemlja, gdje glumi Demir Yamana.

Studirala je kazalište u srednjoj školi likovnih umjetnosti Pera i diplomirala 2003. godine. Nakon toga studirala je kazališnu kritiku i dramaturgiju na Sveučilištu u Istanbulu, ali odlučila je da napusti studije. Umjesto toga, diplomirala je na sveučilištu Halic Conservatory. Birce Akalay osvojila je treće mjesto na izboru za Miss Turske 2004. godine i predstavljala je zemlju na takmičenju za Miss Evrope. Tokom 2004. i 2007. godine Birce Akalay radila je kao sportska voditeljica na Star Tv-u i TV8. Također je predstavljala sportske programe poput Lige prvaka (Sampiyonlar Ligi) i 8. etape (8. Etap). Birce Akalay započela je glumačku karijeru ulogom u Sudbini (Kader) 2007. godine. Nakon toga glumila je i u drugim serijama i filmovima, od kojih su najpoznatija ostvarenja Ljubav, vjera, nada ( 2010.-2012.), Udate i opasne (2015.-2016.), Život je ponekad sladak (2016.-2017.), Cijena strasti (Crno bijela ljubav) (2017.-2018.), Izbor (2020).

Miray Daner u ulozi Asli Tuna

Let ptica - As the crow flies
glumica Miray Daner

Miray Daner je rođena 15.1.1999. u Istanbulu, Turskoj. Daner je svoju karijeru započela sa sedam godina kao dječja glumica. Godine 2013. pohađala je Srednju likovnu školu Cemal Resit Rey. Studirala je violončelo, klavir i pjevanje na Glazbenom odjelu Srednje likovne škole Cemal Resit Rey, a završnu godinu studirala je na Glazbenom odjelu Srednje likovne škole Mimar Sinan, ali je srednju likovnu školu napustila zbog izostanaka i završava školovanje na daljinu.

Počevši od devete godine, igrala je u 121. epizodi u Papatyamu kao “Gonca”, uz Metina Akpınara koji se navodi kao jedan od najboljih glumaca turske kinematografije. Glumila je Sabihu Gokcen, prvu ženu borbenog pilota na svijetu, turskog pilota i udomljenog djeteta Mustafe Kemala Ataturka u svom prvom filmu Dersimiz Ataturk s Halitom Ergençom, a kasnije je igrala u filmu Cınar Agacı među glumačkom postavom. Njezine ostale uloge uključuju “Doll Nergis” (njena prva uloga) u epizodi popularne fantastične serije Bez Bebek i “Young Zeynep” u epizodi hit humoristične serije 1 Kadın 1 Erkek.

U dobi od trinaest godina odigrala je svoju prvu glavnu ulogu u Zil Çalınca, prvoj turskoj seriji Disney Channela i adaptaciji As The Bell Rings. Od djetinjstva je glumila likove u raznim žanrovima uključujući komediju, fantastičku, biografiju i dramu.

Sa sedamnaest godina igrala je “Hilal” u Vatanım Sensin, seriji o Turskom ratu za nezavisnost. Za ulogu u seriji osvojila je nagradu Zlatni leptir.

Miray Daner je u romantičnoj vezi s bivšim igračem turske nogometne reprezentacije, Ogulcanom Enginom, koji je sin poznate pjevačice Sede Sayan i nogometaša Sinana Engina.

Ibrahim Celikkol u ulozi Kenana

Let ptica - As the crow flies
glumac Ibrahim Celikkol

Ibrahim Celikkol je rođen 14. februara 1982. godine u Izmitu, Turskoj. Vodolija je u horoskopu i visok je 1.87 m. Oženjen je poznatom arhitekticom Mihre Mutlu, sa kojom ima jednog sina.

Bio je jako nemirno i razigrano dijete. U školi je često pravio probleme, i nije volio da uči, ali su ga svi profesori voljeli. Često kaže da je on jedini u porodici koji nije završio fakultet, a svi su njegovi doktori ili profesori. Ali trudi se da uči kad god nađe slobodnog vremena. Njegova majka je solunskog, a otac arapskog porijekla. Odrastao je u blagostanju, i njegova porodica je mnoge školovala i pomagala onima koji nisu imali. Međutim, kasnije su bankrotirali i otac je doživio srčani udar, od kojeg je i umro. Briga o porodici je pala na Ibrahima. Preselili su u Istanbul gdje ga je srela jedna nepoznata žena i ponudila mu posao modela. Tek nakon trećeg slučajnog susreta sa istom ženom je prihvatio posao koji mu je nudila, a koji mu se kasnije mnogo svidio. Kada je zaradio dovoljno novca, ostavio se manekenstva i odlučio je otvoriti prodavnicu tekstila. I tad ga je slučajni susret sa prijateljem odveo na jednu audiciju za seriju Pars: Narkoterör. Ni u najluđim snovima nije vidio sebe kao glumca, ali je ipak otpočeo vrlo uspješnu glumačku karijeru. Prije glume, pored manekenstva, se profesionalno bavio i košarkom.

Serije u kojima ste ga mogli gledati su Iffet (2011.-2012.), Milost (2013.-2014.) Kazna (2015.-2016.), Cijena strasti (2017. -2018.), Moj dom (2019.-2020.).