Marija i Mustafa

Marija i Mustafa

Dugo najavljivana serija Marija i Mustafa, koja je trebala da počne s emitovanjem na proljeće, odgođena je za jesen zbog pandemije. Napokon krenula je s prikazivanjem u Turskoj 6.9.2020. na ATV -u u udarnom terminu.

Serija govori o nemogućoj ljubavi između muslimana i hrišćanke, te izazovima i preprekama koje ta ljubav donosi.

Marijini i Mustafini putevi se presijecaju serijom iznenadnih i nesrećnih okolnosti dok su na putu za Cappadociu. Toliko su opčinjeni jedno drugim da se odlučuju na zajedničko putovanje u Ürgüp, ne znajući da će im ovaj put zauvijek promijeniti živote.

  • Naziv na našem: Marija i Mustafa
  • Naziv na turskom: Maria ile Mustafa
  • Naziv na engleskom: Maria and Mustafa
  • Žanr: Romantična drama
  • Glume: Jessica May, Hilmi Cem İntepe, Alpay Kemal Atalan, Haki Biçici, Haldun Boysan, Hülya Gülsen, Tamer Levent
  • Režiser: Faruk Teber
  • Trajanje epizode: 45 minuta
  • Premijerno prikazivanje: 6.9. 2020. 
  • Sezona: 1

O čemu se radi

Marija (Jessica May) je lijepa djevojka čiji je otac Turčin, a majka Kolumbijka. Kad napuni sedam godina, zajedno s majkom napušta Tursku i počinje živjeti u Kolumbiji. Nakon toga rijetko dolazi u rodni kraj u posjetu ocu. Kad god dođe u Tursku, namjerno uznemirava i provocira oca jer vjeruje da ih je on pustio da odu i nije dao sve od sebe da održi porodicu na okupu.

Godinama kasnije, Marijin otac umire potpuno sam usled bolesti, a Marija se vraća u Tursku kako bi posjetila očev grob i prodala njegovu imovinu.

Marija želi prodati imanje što je prije moguće, i vratiti se u Kolumbiju da tim novcem otvori restoran u kojem će raditi kao kuvarica. Međutim, život joj se preokrene kada u Kapadokiji pronađe pravu ljubav.

Na putu za Kapadokiju, Marija naleti na Mustafu (Hilmi Cem Intepe) koji je zgodan momak iz poznate Kapadokijske porodice. Marija i Mustafa putuju zajedno i dijele automobil kada njihov avion hitno sleti.

Sudbine ove dvije mlade osobe se ponovno ukrštaju i nailaze jedno na drugo dok Marija pokušava prodati svoje naslijeđeno zemljište.

Mustafa dolazi iz bogate porodice i zanima ga organska poljoprivreda. Njegov život je komplikovan jer nosi ogroman teret na svojim ramenima. Nakon iznenadne smrti starijeg brata, bio je prisiljen oženiti se zaručnicom pokojnog brata, Goncom, koja je bila trudna. Vjenčanjem sa njom izbjegao se potencijalni rizik od neprijateljstva dvije porodice i krvne osvete. Ovaj brak je samo na papiru, a Mustafa se brine o Gonci i svojoj bratičini. On živi kao polumrtv čovjek skoro već 6 godina nakon što žrtvuje život zbog svoje porodice i njegov se tragični život dramatično mijenja kada naleti na Mariju.

Obje moćne porodice; Candemirs i Yalçınoğlus žele kupiti Marijino imanje. No, tokom procesa prodaje dolazi do svađe između dvije porodice. Mariju jako uznemirava sve veća napetost i ona odustaje od prodaje imanja. Mustafa se izvinjava Mariji u ime svoje porodice, a ovo izvinjenje ih zbližava.

Marija još malo odgađa svoju namjeru da se vrati u Kolumbiju. Osjeća da treba još malo ostati u mjestu gdje je rođena. U međuvremenu se Marijino i Mustafino poznanstvo pretvara u strasnu ljubav. Mustafa želi provesti ostatak svog života s Marijom, a da bi to postigao mora se riješiti prisilnog braka o kojem Marija nema pojma.

Ipak, raskid ovog braka neće biti lak. Gonca se naljuti kad sazna za aferu koju Mustafa ima sa Marijom. Gonca prijeti Mustafi, kojeg je zavoljela, osvetom svoje porodice. Nadalje, Gonca otkriva Mariji da su vjenčani i da imaju dijete. Ogorčena nedavnim vijestima, Marija odluči prekinuti nemoguću vezu i vratiti se u Kolumbiju. Iako je Mustafa insistirao na tome da je njegov brak lažan, ne uspijeva je nagovoriti.

Pa ipak, sudbina je već istkala svoje mreže, i Marija saznaje da je trudna. Nakon ovog saznanja, Marija i Mustafa će pokušati savladati prepreke koje im priređuju Gonca i njegova porodica.

Glavni glumci

Jessica May u ulozi Marije

Jessica May je rođena 5. decembra 1993. u mjestu Paranacity u Brazilu. Visoka je 1.75 m i radila je kao model dok se nije počela baviti glumom. Živjela je na farmi do svoje 15. godine. Njena majka je učiteljica, dok je otac poljoprivrednik. Ima brata koji studira veterinu. Udata je za fotografa Huseyin Kara. Jessica May voli pse i daje sve od sebe da pomogne psima lutalicama. Jedan od njezinih ciljeva je osnivanje farme životinja za sve napuštene pse. Glumila je u serijama Yeni Gelin (2017.-2018.), Dert Bende (2019) i Marija i Mustafa (2020.- )

Hilmi Cem Intepe u ulozi Mustafe

Hilmi Cem Intepe, turski glumac, rođen je 19. maja 1992. u gradu Mentese u Mugli. Do svoje 18. godine živio je u Bodrumu Guvercinlik. Kada je imao 17 godina, počeo se zanimati za latino plesove. Postao je turski omladinski prvak u salsi. Hilmi Cem Intepe postao je popularan učešćem u Turkey Got Talent. Nakon toga, prisustvovao je turskom Survivor-u 2013. i zauzeo 1. mjesto. Hilmi Cem Intepe započeo je glumačku karijeru ulogom Yavuza u popularnoj turskoj drami Veličanstveno stoljeće (Muhtesem Yuzyil). Nakon toga sudjelovao je u raznim tv projektima i serijama, od kojih su najpoznatiji Grmuša (2013), Bodrumska bajka (2016.-2017.) i Marija i Mustafa (2020.-  ).