Očev izbor

Očev izbor

Turska serija Očev izbor, koju možete pratiti na RTL-u svakim radnim danom od 21:15, je priča o uglednom profesoru koji se našao pred najvećim iskušenjem u svom životu. Kako pomoći djetetu koje je oboljelo od zloćudne bolesti, kako izaći na kraj sa mnogobrojnim izazovima i izabrati pravi put. Kako postupiti i čemu se okrenuti kada ti se sva vrata zatvore?

Naziv na našemOčev izbor
Naziv na turskomBabil
Naziv na engleskomThe Choice
Žanrporodična drama, romansa
Glavni glumciHalit Ergenc, Nur Fettahoglu, Ozan Guven, Mesut Akusta, Birce Akalay, Asli Enver
RežiserUluc Bayraktar
ScenaristaNukhet Bicakci, Ozlem Yucei
Trajanje epizode120 minuta
Premijera20.1.2020.-20.11.2020.
Sezona2
Epizoda21

Ova će vas serija duboko ganuti i navesti da se zapitate šta biste vi uradili da se nađete u situaciji u kojoj se našla ova porodica. Koja je granica do koje biste išli da pomognete djetetu koje umire? Glavnu ulogu ima poznati turski glumac Halit Ergenc, kojeg znamo kao Sulejmana Veličanstvenog.

Sadržaj serije

Irfan (Halit Ergenc) je ugledni profesor ekonomije koji je oženjen Edom (Nur Fettahoglu). On je pošten i cijenjen koji daje sve od sebe da bude dobar suprug, otac, učitelj i dobar građanin. No, njegov se skromni život odjednom okreće naglavačke.

Dok Irfan čeka unapređenje i novu poziciju dekana, biva oklevetan od strane svog kolege i dobiva otkaz na fakultetu. Nakon 20 godina akademske karijere ostaje bez posla. Iako se obraća sudu, Irfan ne može odmah dokazati svoju nevinost. Banka mu blokira sve račune tokom istrage, i nema pristup novcu dok ne dokaže svoju nevinost.

U međuvremenu, Irfanovom 7-godišnjem sinu dijagnostikovan je tumor na mozgu i hitno mora na operaciju. Sada se Irfan i njegova supruga suočavaju s još jednom preprekom. U vrlo kratkom roku moraju prikupiti novac kako bi njihov sin otišao na operaciju.

Kako bi došao do novca za operaciju, Irfan se javlja na brojne poslove. Iako ima veomu uspješnu karijeru iza sebe, razne diplome, edukacije i postdoktorsku diplomu iz SAD-a, ne polazi mu za rukom da nađe posao zbog istrage koja se vodi protiv njega. U isto vrijeme razgovara s prijateljima da mu posude novac, ali sva mu se vrata, jedna po jedna zatvaraju pred nosom.

Irfan i Eda nalaze se u očajnoj situaciji. Nemaju novca, ni prijatelja, ni imovine. Upravo u tom trenutku u pomoć im dolazi prijatelj iz djetinjstva Egemen (Ozan Guven) koji je bezbrižan, lukav i oportunist. Egemen nudi Irfanu zajam od njegovog šefa Suleymana (Mesut Akusta) koji je bogati poduzetnik, a i poznati zelenaš.

Irfan se nađe u mračnoj avanturi kakvu nije mogao ni zamisliti. Pristaje na zajam od Sulejmana, ali mu se ne sviđaju njegov stav i ponašanje. Na kraju Irfan i njegov prijatelj Egemen kuju plan i odlučuju prevariti Sulejmana. Nakon što bi dobili novac, Irfan bi otišao u SAD na operaciju sina, a Egemen bi napustio zemlju. Međutim, nailaze na brojne izazove koji im remete planove.

U svemu tome Irfan sreće svoju bivšu ljubav Ilay (Birce Akalay) koja je sada Suleymanova ljubavnica. Također, upoznaje i Ayse (Asli Enver), mladu djevojku koja ne nalazi posao sa diplomom iz književnosti.

Glavni glumci

Halit Ergenc u ulozi Irfana

Očev izbor
glumac Halit Ergenc

Poznati turski glumac Halit Ergenc rođen je 30.4.1970. u Istanbulu, Turskoj. U horoskopu je Bik. Završio je srednju školu Besiktas Ataturk (Besiktas Ataturk Lisesi) (1989.), zatim Tehničko sveučilište u Istanbulu – pomorsko inženjerstvo (Istanbul Teknik Universitesi Deniz Muhendisligi), Opera Sveučilišta Mimar Sinan (Mimar Sinan Universitesi Opera Bolumu).

Oženjen je poznatom turskom glumicom Berguzar Korel s kojom ima troje djece – dva dječaka i jednu djevojčicu. Ovo dvoje glumaca, osim u privatnom životu, bili su i dva puta partneri u veoma popularnim serijama, koje su se prikazivale i kod nas, a to su serije: “1001 noć” i “Ti si moja domovina”.

Očev izbor
glumica Berguzar Korel

Majka Halita Ergenca je albanskog porijekla. Halit Ergenc počeo je glumiti u pozorištu Dormen te je dobio svoju prvu glavnu ulogu u mjuziklu Kralj i ja. Karijeru na televiziji započeo je ulogom u popularnoj turskoj drami Crni anđeo (Kara Melek). Halit Ergenc otišao je u New York 1997. i glumio u mjuziklu Zakove avanture. Glumio je u mnogim turskim serijama, a najveću slavu je stekao u seriji Sulejman Veličanstveni.

Nur Fettahoglu u ulozi Ede

Očev izbor
glumica Nur Fettahoglu

Atraktivna turska glumica Nur Fettahoglu je rođena 12.11.1980. u Duisburgu u Njemačkoj. Diplomirala je Modni dizajn. Po završetku studija radila je u raznim bankama, a televizijsku karijeru je zpočela kao voditeljica na burzi. Bavi se modom, glumom i modelingom. Udavala se dva puta, prvi put za brokera Murata Aysana, a drugi put za biznismena Leventa Veziroglu-a, od kojeg se razvela 2021.

Glumačku karijeru započela je turskom serijom Benden Baba Olmaz (Ne mogu biti otac). Nur Fettahoglu je sudjelovala u raznim TV projektima, ali je postala vrlo popularna ulogom Peyker u Zabranjenoj ljubavi (Ask-i Memnu). Nakon toga su uslijedile serije Sulejman Veličanstveni, Sestre, Očev Izbor, Kuća laži.

Birce Akalay u ulozi Ilay

Očev izbor
glumica Birce Akalay

Birce Akalay je rođena 19. juna 1984. godine u Istanbulu. Udavala se dva puta. Prvi suprug joj je bio turski glumac Sarp Levendoğlu, a drugi također turski glumac Murat Ünalmış, poznat po seriji Gorka zemlja, gdje glumi Demir Yamana.

Studirala je kazalište u srednjoj školi likovnih umjetnosti Pera i diplomirala 2003. godine. Nakon toga studirala je kazališnu kritiku i dramaturgiju na Sveučilištu u Istanbulu, ali odlučila je da napusti studije. Umjesto toga, diplomirala je na sveučilištu Halic Conservatory. Birce Akalay osvojila je treće mjesto na izboru za Miss Turske 2004. godine i predstavljala je zemlju na takmičenju za Miss Evrope. Tokom 2004. i 2007. godine Birce Akalay radila je kao sportska voditeljica na Star Tv-u i TV8. Također je predstavljala sportske programe poput Lige prvaka (Sampiyonlar Ligi) i 8. etape (8. Etap). Birce Akalay započela je glumačku karijeru ulogom u Sudbini (Kader) 2007. godine. Nakon toga glumila je i u drugim serijama i filmovima, od kojih su najpoznatija ostvarenja Ljubav, vjera, nada ( 2010.-2012.), Udate i opasne (2015.-2016.), Život je ponekad sladak (2016.-2017.), Cijena strasti (Crno bijela ljubav) (2017.-2018.), Izbor (2020).

Asli Enver u ulozi Ayse

Očev izbor
glumica Asli Enver

Asli Enver je rođena u Londonu, Engleskoj 10.5.1984. Visoke je 165 cm, ima smeđe oči i smeđu kosu. Do svoje 12. godine živjela je u Londonu, a potom se s porodicom preselila u Tursku.

Prvu ulogu ostvarila je u turskoj drami Life Sciences (Hayat Bilgisi), a postala je popularna ulogom u seriji za mlade Sanjarenje (Kavak Yelleri) koja je trajala četiri sezone. Njeno najpoznatije ostvarenje je serija “Istanbulska nevjesta”, koja je ostvarila veliki uspjeh u svijetu i kod nas. Pored glume, Asli Enver se bavi i pjevanjem. Bila je u braku sa turskim glumcem Birkan Sokulluom ( 2012. – 2015.), a prošle godine se udala za svog partnera Berkina Gokbudaka. Bila je i u vezi sa turskim pjevačem Muratom Bozom.