Serija Safir

Safir

Yaman i Feraye su od djetinjstva skrivali svoju ljubav od svih. On je bogati naslednik velike i uticajne porodice Gulsoy a ona sluškinja u njegoj vili. S povratkom najstarijeg sina Atesha i ponovnim okupljanjem cijele obitelji Gulsoy, Yaman odlučuje svima objaviti svoju i Ferayeinu ljubav. No, neočekivani događaji koji dolaze jedan za drugim zakrčit će sve puteve i onemogućiti njihovu sreću.

Naziv na našemSafir
Naziv na turskomSafir
Naziv na engleskomSapphire
ŽanrDrama, romansa
Glumelhan Sen, Ozge Yagiz, Burak Berkay Akgul, Ipek Tuzcuoğlu, Nur Yazar
RežijaSemih Bagci
ScenarioGul Abus Semerci, Burcu Over
Trajanje epizode120 minuta
Premijerno emitovanje05.09.2023.
Sezona1
Epizoda3

Sadržaj serije

Porodica Gulsoy, jedna je od najuglednijih porodica u Kapadokiji. Glava porodice je djed, koji je prema unucima uvijek bio strog i odgajao ih bez imalo ljubavi. Takav stav je otjerao Ataša, najstarijeg unuka porodice Gulsoy u Ameriku. Ostala je majka i dva mlađa sina koja su se trudila da udovolje djedu.

Po povratku Ateša iz Amerike, porodica se ponovno okuplja na jednom mjestu nakon dugo vremena razdvojenosti. Ateš, koji je kao mlad izgubio oca u saobraćajnoj nesreći, napustio je dom, odbijajući se pokoriti ogromnom autoritetu svog djeda Omera. Na zahtjev svoje majke Gulfem vratio se kući nakon mnogo godina kako bi se pridružio svojoj braći Yamanu i Okanu u preuzimanju i širenju porodičnog posla.

Feraye je mlada i veome lijepa djevojka. Njen otac, Muhsin, godinama radi za Gulsoyeve. Ona je kao mlada izgubila majku a otac je ostao invalid. Sada živi sa ocem, bratom, snajom, njihovim sinom, maćehom Cemile i njenom lijenom kćerkom Aleynom.

Yaman i Feraya su od djetinjstva bili zaljubljeni jedno§ u drugo, te su na kraju priznali jedno drugom ljubav i od tada su u vezi skrivajući se od svih. Kad je Yaman bio mali dječak, zaprosio je Feraye potajno uzevši majčin prsten sa safirom, koji je bio dio njenog naslijeđa.

Uz uzbuđenje zbog bratovog povratka, Yaman odlučuje da svima objelodani svoju dugogodišnju vezu. Dok Feraye i Yaman maštaju o vjenčanju, tragedija poremeti sve njihove planove.

U noći Ferayeina rođendana, desi se nezamisliva tragedija u kojoj učestvuju Yaman, njegov mlađi brat Okan i Bora, sin djedovog poslovnog partnera. Da bi zaštitio svoga brata od toga da ode u zatvor, Yaman pristaje na Cemilinu ucjenu, a to je da oženi Aleynu, koja je godinama zaljubljena u njega.

Feraya, ne znajući ništa o nesrećnom slučaju i ucjeni, zaključuje da ju je Yaman varao i odlučuje se na radikalan potez, a to je da oduzme sebi život. Ko će je u tome spriječiti i šta će se dalje dešavati gledajte u napetoj i zanimljivoj turskoj seriji Safir.

Glavni glumci

Ozge Yagız u ulozi Feraye

Safir
glumica Ozge Yagız

Prelijepa turska glumica Ozge Yagız je rođena 10.4.1997. godine u Istanbulu. Njen horoskopski znak je Ovan. Visoka je 1,69 m i teška 52 kg. Diplomirala je na Univerzitetu u Baskentu komunikacijske nauke, a zatim je uspješno završila glumu u Studiju No10.

Prvu ulogu je ostvarila kao Zeliha u dramskoj seriji “Adini sen koy“(2016). Ova mlada glumica je stekla veliku slavu zahvaljujuči glavnoj ulozi u seriji “Zakletva” (2019). Lik Rejhan, koju ona glumi umire u trećoj sezoni. Odbila je mnoge uloge zato što joj je navodno nisu sviđali likovi koje je trebala da glumi. Posle toga se pojavila u seriji “Moja lijeva strana”. Trenutno glumi u seriji “Safir”.

Ilhan Sen u ulozi Ateša

Safir
glumac Ilhan Sen

Ilhan Sen rođen je 19. decmbra 1987. u Bugarskoj. Kad je imao 2 godine, njegova se porodica preselila u Istanbul. Osnovnu i srednju školu završio je u Istanbulu, a zatim je studirao građevinarstvo na Tehničkom sveučilištu Yildiz. Postao je jedan od finalista na izboru za Najbolji model Turske 2008. godine i nagrađen je za Najbolji model kupaćeg kostima. 2009. godine ponovno je sudjelovao na takmičenju za najbolji model Turske, a ovaj put je nagrađen najboljim modelom Turske za 2009. godinu. Nakon toga predstavljao je Tursku na takmičenju za najbolji model svijeta organizivanom u Bugarskoj. Ilhan Sen postao je najbolji model Europe 2010.

Neko je vrijeme radio kao model, a zatim je glumačku karijeru započeo ulogom u turskoj seriji Sahin Tepesi 2018. Nakon toga su uslijedile uloge u serijama Eskiya Dunyaya Hukumdar Olmaz (2019), Ramo (2020), Seni Cok Bekledim (2021), Ljubav logika osveta (2021). Trenutno ga možete gledati u seriji Safir