Slom

Slom – The Undoing

The Undoing, kako glasi izvorni naziv ove serije, temelji se na romanu spisateljice Jean Hanff Korelitz ‘Trebali ste znati’. Ova miniserija od 6 epizoda će vas prikovati za vaše ekrane, gdje ćete s napetošću pratiti kako se ruši život jedne uspješne i bogate porodice Fraser.

Glavne uloge su pripale mega popularnim glumcima Hugh Grantu i Nicole Kidman. Sama činjenica da se ove dvije holivudske zvijezde pojavljuju u jednom ostvarenju, je dovoljna da probudi želju kod gledaoca da pogledaju ovu uzbudljivu miniseriju.

Serija Slom je intrigantna priča o porodici sa Upper East Side-a, koju čine terapeutkinja i elegantne njujorčanka Grace, duhoviti britanac i dječiji onkolog Jonathan i njihov sin Henry. Posao i briga oko djeteta ne utiče previše na njihov sretan brak i kvalitetan seksualni život. Ono što poremiti idiličan život porodice Fraser je svirepo ubijstvo koje se dovodi u vezu sa njima.

  • Naziv na našem: Slom
  • Naziv na engleskom: The Undoing
  • Žanr: Drama, psihološki triler
  • Glume: Nicole Kidman, Hugh Grant, Edgar Ramírez, Noah Jupe, Ismael Cruz Córdova, Donald Sutherland, Matilda De Angelis
  • Scenario: Dejvid E. Keli
  • Režija: Susanne Bier
  • Premijerno prikazivanje: 25.10. 2020. – 29.11.2020.
  • Strimuje: HBO
  • Sezona: 1 – 6 epizoda
  • IMDb: 7.5

Sadržaj

Radnja serije se vrti oko bogatog bračnog para Jonathan i Grace Fraser. Žive sa sinom Henrijem u idili bogatog i urbanog Upper East Side-a. Pored toga što su uspješni u onome što rade, oni su duhovit, drag i skladan par, koji je omiljen i veoma cijenjen u zajednici.

Njihov zatvoreni društveni krug je usredočen na elitnu privatnu školu Reardon, koju pohađa njihov sin Henry. Glavni donator škole je veoma bogat i utjecajan Gracin otac (Donald Sutherland). Zahvaljujući njemu, Grace je član moćnog školskog odbora.

Jedna od novih članica odbora za stipendije je prelijepa Elena Alves (Matilda De Angelis). Ona je daleko od materijalnog i društvenog statusa ostalih članica, ali je dosta mlađa od svih njih i jednostavno je prekrasna, čega je i sama svjesna. Kada Elena odluči da podoji svoju kćerkicu na sastanku odbora, ostale članice to dožive kao neprijateljski i pasivno-agresivan čin.

Svjesna svog tijela i atributa koje posjeduje, ne ustručava se da ih pokaže kad god ima priliku za to. Tako se pojavljuje pred Grace potpuno naga u svlačionici teretane, pod izgovorom da želi pričati s njom o tome kako se još može pomoći školi Reardon.

Svoj dekolte Elena je pokazala i u noći dobrodvorne zabave, koja se održavala u raskošnom stanu jedne porodice. Na toj zabavi su bili svi koji nešto znače u njihovoj zajednici. Sledećeg jutra Jonathan odlazi na liječničku konferenciju. Dok Grace čeka njegov povratak, ostaje zatečena kad čuje za tragediju koja je pogodila školsku zajednicu. Elena je pronađena ubijena, a Grace ne može doći do svog supruga…

Glavni glumci

Nicole Kidman u ulozi Grace

Glumica, pjevačica i producentkinja, australijskog porijekla, Nicole Kidman je rođena 20.6.1967. godine na Havajima. Njeni roditelje, koji su inače iz Australije, su tada boravili u SAD-u preko studentske vize. Njena majka je bila medicinska sestra, a otac biohemičar, psiholog i autor. Nicole se sa roditeljima vratila u Australiju kada je imala 4 godine. Nicole ima mladju sestru Antoniu, koja je novinarka i TV lice. KIdman je završila osnovnu i srednju školu u Sidneju. Pohađala je časove baleta, gdje je uočen njen iznimni talenat za glumu i scenu. Diplomirala je na Phillip Street Theatru u Sidneju.

Prvi put se pojavljuje na filmu sa svojih 16 godina. Nakon toga se pojavljuje u više sporednih uloga i stiče sve veću popularnost u Australiji. 1984. njenoj majci se dijagnostikuje rak dojke, te Nicole pravi pauzu u glimi i obučava se za fizioterapeuta, ne bi li majci malo pomogla sa fizikalnim terapijama. Prvi put se pojavljuje u nekom Holivudskom ostvarenju 1991. u filmu Days of Thunder, u glavnoj ulozi pored Tom Kruise-a.

Nicole Kidman je dobitnica Oscara, dvije nagrade Emmy i pet Zlatnih Globusa. Uvrštena je među najplaćenije svjetske glumice u 2006., 2018. i 2019. godini. Časopis Time proglasio ju je jednom od 100 najuticajnijih osoba na svijetu 2004. i ponovno 2018. godine.

Široko je priznanje postigla glavnim ulogama u Far and Away (1992), Batman Forever (1995), To Die For (1995) i Eyes Wide Shut (1999). Kidman je osvojila Oscara za najbolju glumicu za portretiranje spisateljice Virginije Woolf u drami Sati (2002). Ostale njene uloge nominovane za Oscara bile su uloga kurtizane u mjuziklu Moulin Rouge! (2001.) i emocionalno problematične majke u dramama Zečja rupa (2010.) i Lav (2016.).

Nicole Kidman se udavala dva puta. Prvi put za glumaca Tom Cruise, kojeg je upoznala na snimanju zajedničkog filma. Par je usvojio dvoje djece, dječaka i djevojčicu. Razveli su se nakon deset godina braka, 2001. godine. Drugi put se udala za country pjevača Keith Urbana 2004. godine, s kojim ima dvije kćerke.

Nicole Kidman
Nicole Kidman

Hugh Grant u ulozi Jonathana

Hugh John Mungo Grant, engleski glumac, je rođen 9. 9. 1960. godine. Tokom svoje karijere dobio je nagradu Zlatni globus, nagradu BAFTA i počasnog Cesara. Od 2018. godine njegovi filmovi su zaradili ukupno oko 3 milijarde američkih dolara.

Prvu veću pažnju je dobio izvedbom u Merchant-Ivory filmovima Maurice (1987), za koje je dobio nagradu  Volpi cup na Kanskom festivalu, zatim The Remains of the Day (1993), kao i Sense and Sensibility (1995) i Restoration (1995). Grant je postigao međunarodni uspjeh nakon pojavljivanja u romantičnoj komediji Mikea Newella Četiri vjenčanja i sprovod (1994.) nakon čega je dobio nagradu Zlatni globus za najboljeg glumca. Grant je postao jedna od najpoznatijih filmskih ličnosti, jer su ga vidjeli kao šarmantnog, ranjivog, duhovitog i romantičnog glumca. Nakon uspjeha Četiri vjenčanja i sprovoda, Grant se nametnuo kao jedan od traženijih glumaca. Grant je glumio i u zapaženim romantičnim komedijama kao što su Notting Hill (1999.), Dnevnik Bridget Jones (2001.), O jednom dječaku (2002.), Obavještenje od dvije sedmice (2002.), Zapravo ljubav (2003.) i Muzika i tekstovi (2007.).

Grant je počeo glumiti i u drugim žanrovima, počevši od više uloga u epskom naučno-fantastičnom dramskom filmu The Wachowskis, Cloud Atlas (2012). Dobio je pozitivne kritike za glumu sv. Clair Bayfield u filmu Florence Foster Jenkins (2016.) Stephena Frearsa, zajedno s Meryl Streep. 2018. godine glumio je Jeremyja Thorpea u BBC-jevoj miniseriji A Very English Scandal gdje je dobio nagradu Primetime Emmy za najboljeg glumca u nominaciji za ograniču seriju. Grant je glumio i u akcijskim filmovima Čovjek iz U.N.C.L.E. (2015.) i Gospodo (2019.). Nedavno je Grant glumio u HBO-ovoj mini-seriji, psihološkom trileru, Slom (2020) uz Nicole Kidman.

Hugh Grant je bio u vezi sa glumicom Elizabeth Hurley punih 13 godina. Rastali su se 2000., a 2002. je bio kršteni kum njenom sinu. Grant ima petoro djece sa dvije žene. Prvo dijete (kćerku Tabithu) je dobio sa kineskinjom Tinglan Hong, sa kojom je imao prolaznu aferu. 2018. se vjenčao sa švedskom producentkinjom Annom Eberstein s kojom ima četvoro djece.

Hugh Grant
Hugh Grant
Trailer za seriju Slom