Uspon Osmanskog carstva

Uspon Osmanskog carstva

Uspon Osmanskog carstva je Netflixova visokobudžetna istorijska mini serija. Priča prati sultana Mehmeda II i njegovo nastojanje da preuzme Konstantinopolj, odnosno Istanbul.

Ova impresivna serija je postigla veliki uspjeh sa svojih šest epizoda, te mnogi pretplatnici s nestrpljenjem iščekuju drugu sezonu. U prvoj sezoni je na fascinantan način predstavljeno Osmansko carstvo pod vladavinom Mehmeda II kojeg su zvali el-Fatih ili Osvajač. Kroz uzbudljivu dramatizaciju publika dobija lekcije iz istorije. Gladaoci nisu pošteđeni realno prikazanih borbi gdje dolazi do surovog krvoprolića i odsijecanja glava.

Serija je snimljena u Turskoj, s Turskim glumcima, ali na engleskom jeziku. Glavnu žensku ulogu ima popularna glumica Tuba Buyukstun, koja u seriji glumi Maru Branković, kćerku srpskog despota Đurđa Brankovića. Mara je vjeridbom za osmanskog sultana Murata II spriječila napad Osmanskog carstva na Srbiju, a u miraz donijela neke srpske pokrajine.

 • Naziv na našem: Uspon Osmanskog carstva
 • Naziv na engleskom: Rise of Empires: Ottoman
 • Žanr: istorijska drama, dokumentarna mini serija
 • Glume: Cem Yigit Uzumoglu, Tuba Buyukstun, Selim Bayraktar, damia Sonmez, Osman Sonant, Ushan Cakir, Birkan Sokullu
 • Režija: Emre Sahin
 • Scenario: Kelly McPherson
 • Trajanje epizode: 45 minuta
 • Premijerno emitovanje: 24.1.2020.
 • Sezona: 1
 • Epizoda: 6
 • IMDb: 8.0

Sadržaj serije

1453. rimski car Konstantin XI i osmanski sultan Mehmed II (Cem Yigit Uzumoglu) započinju epski rat za vizantinsku prijestolnicu Konstantinopolj (Istanbul). Ovaj će rat imati veliki uticaj na formiranje istorije.

Carigrad se uvijek navodi kao obećana zemlja. Ko god drži Carigrad, taj će biti vladar svijeta. Jedno proročanstvo tvrdi da će veliki ratnik zauzeti Carigrad, središte pravoslavnog hrišćanstva i vratiti ga u islam.

Postoji izreka i proroka Muhameda koja kaže: „Sigurno ćete vi, islamska nacija, osvojiti Carigrad. I kako će divan biti njegov zapovjednik, zapovjednik te nacije. Kako će divna biti vojska, vojska te nacije. “

Carigrad je pod Rimskim carstvom gotovo 1100 godina. Najveća prijetnja Rimskoj vladavini jesu njihovi dugogodišnji neprijatelji, Osmanlije. Kad osmanski sultan Murad II umre 1451. godine, njegov sin Mehmed II dolazi u osmansku prestonicu (Adrianople) da zatraži prijestolje. Smrt osmanskog sultana Murada II 1451. godine dovodi Osmanlije i Rimljane u rat za Carigrad.

Mehmed II je prestolonaslednik koji ima 19 godina. Služio je kao guverner u Manisi kada je preminuo njegov otac osmanski sultan Murad II. Mlad je i neiskusan. Da bi se dokazao i stekao povjerenje svojih ljudi, treba mu postignuće. Tako Mehmed II odlučuje zauzeti Carigrad.

Kao postignuće koje bi ga proslavilo, Mehmed II sebi postavlja visoku metu. Zauzimanje Carigrada nije lak cilj jer su 23. vojske već pokušale zauzeti Carigrad, ali na kraju nisu uspjele.

Mehmed II ne bori se samo protiv Rimljana već i protiv suparnika pod Osmanskim Carstvom. Candarli Halil-paša (Selim Bayraktar) dugo je veliki vezir Osmanskog Carstva. Ne vjeruje da je Mehmed II dovoljno kvalifikovan da postane novi osmanski sultan. Dakle, on želi preuzeti vladavinu i namjerava Mehmeda II učiniti marionetom pod svojom kontrolom.

Candarli Halil-paša također je blizak Loukasu Noturasu (Osman Sonant) koji je veliki vojvoda i desna ruka Carigrada. Njih su dvojica prijatelji i povremeno se tajno sastaju. Mehmed II ne poznaje njihovo prijateljstvo i to uzrokuje prijetnju suverenitetu Mehmeda II.

U međuvremenu, Mehmed II također ima bliske saveznike. Mara (Tuba Buyukustun), srpska princeza, je Mehmedova pomajka. Ona je među njegovim najbližim saveznicima unutar Osmanskog Carstva. Također, Zaganos paša (Ushan Cakir) podržava Mehmeda II još od njihovog prijateljstva za vrijeme guvernerstva Manisa.

Mehmed II odlučan je u namjeri da zauzme Carigrad pod svaku cijenu. Gradi tvrđavu Rumeli u zemlji Rimljana kako bi za 4-5 mjeseci mogao kontrolisati Bosfor. Kako bi srušio zidine Carigrada, pronalazi cijenjenog inženjera Orbana (Tansu Bicer). Inženjer Orban uzima svu finansijsku potporu Mehmeda II za projektovanje topova koji bi mogli srušiti nepremostive zidine Carigrada.

U međuvremenu, Rimsko carstvo unajmljuje privatnog vojnika Giovannija Giustinianija (Birkan Sokullu) kao svoje tajno oružje u borbi za opstanak Carigrada. Giovanni je snažan ratnik koji se već dugo bori. Postaje glavni zapovjednik rimske vojske i pokušava dati sve od sebe da zaštiti zidine Carigrada.

Uspon carstava: Osmanska TV serija govori o Osmanskom carstvu i Mehmedu Osvajaču tokom pada Carigrada 1453. Hoće li Mehmed II postići svoj cilj i zauzeti Carigrad? Kakve će ratne tehnike koristiti Mehmed II i Giovanni? Kako će biti uništen carigradski zid? Sve to pogledajte u ovoj uzbudljivoj Netflixovoj mini seriji.

Gavni glumci

Cem Yigit Uzumoglu u ulozi Mehmeda II

Turski glumac Cem Yigit Uzumoglu je rođen 1.3.1994. godine u Istanbulu. Visok je 179 cm, ima zelene oči i smeđu kosu. Završio je Državni konzervatorij na Sveučilištu Hacettepe u Ankari – gluma (2012-2016), Istambulska kritika i dramaturgija. Nakon toga je tri godine uzeo odmor i putovao po cijeloj Evropi.

Dobio je nagradu za najuspješnijeg glumca mlađe generacije. Glumi u predstavama, serijama i filmovima. Neka od zapaženijih njegovih dijela su serije: Protector (2018-2020) i Uspon Osmanskog carstva (2020).

U vezi je sa turskom glumicom i balerinom Almila Adom, poznatom iz serije Dženet.

Glumac Cem Yigit
Cem Yigit

Tuba Buyukustun u ulozi Mare Branković

Turska glumica Tuba Buyukustun je rođena 5.7.1982. godine. Dobitnica je nekoliko nagrada. Tuba je jedna od najpopularnijih i najplaćenijih turskih glumica.

Studirala je dizajn na Mimar Sinan Univerzitetu. Glumačku karijeru je započela 2003. u poslednjim epizodama serije Sultan Makami koja se emitovala na Kanalu D. Posle toga je uslijedio niz uloga u serijama i filmovima. Glumila je u filmu Sinav 2006 .godine pored glumca Jean-Claude Van Damme.

Slavu je stekla ulogom Asi u istoimenoj seriji (2007-2009). Prvu glavnu ulogu u flimu je dobila 2010. u filmu Yuregine Sor. Nakon toga je glumila u serijama Gonulcelen (2012), 20 Dakika (2012), za koju ulogu je dobila nominaciju za najbolju glumicu. 2014. godine se pojavila u glavnoj ulozi pored glumca Engina Akyureka u seriji Prljavi novac i ljubav. Sa glumcem Kivanc Tatlitugom je glumila u seriji Cezur ve Guzel 2016. godine. Od janura 2020. godine ste je mogli gledati gledati u serijama Uspon Osmanskog carstva i Menajerimi Ara.

Glumica Tuba Buyukustun
Tuba Buyukustun