Serija Zakletva

Zakletva (Yemin)

Zakletva je trenutno jedna od najgledanijih Turskih dramskih serija. U toku je snimanje treće sezone, i od ove serije se očekuje da bude jedna od najduže ikad snimanih turskih serija. 

Zakletva se prikazuje na Kanalu 7 svakog radnog dana. Na ovom kanalu, koji je vodeći u prikazivanju turskih i indijskih serija, je bila prikazivana turska serija Elif punih 5 sezona.

Glavne uloge u seriji Zakletva su pripale glumici Özge Yağız i glumcu Gökberk Demirci. Međutim, Özge Yağız je napustila seriju posle druge sezone, te su u trećoj pojavljuje glumica Cansu Tuman, kao glavna ženska uloga. Zakletva se snima u Istanbulu, prelijepom gradu Turske.

 • Naziv na našem: Zakletva
 • Naziv na turskom: Yemin
 • Naziv na engleskom: The Promise
 • Žanr: Drama, Romansa
 • Glavni glumci: Gokberk Demirci, Ozge Yagiz, Can Verel
 • Režiser: Armagan Pertez
 • Trajanje epizode: 90 minuta
 • Emituje: OBN
 • Godina prikazivanja: 2019-
 • Sezona: 4
 • Epizoda: 385+
 • IMDb: 6.4

O čemu se radi?

Ovo je priča o dvoje mladih ljudi, različitog porijekla, statusa i pogleda na život. Nakon što im se putevi ukrste, ništa više neće biti isto ni za jedno od njih.

Rejhan je skromna mlada djevojka sa sela koja je odgojena na tradicionalan način. Nakon majčine smrti, ona ostaje siroče, i njen život se u potpunosti mijenja. Pojavljuje se ujak Hikmet, koji je odvodi svojoj kući u Istanbul, i od nje traži da se uda za njegovog razmaženog sina, Emira. Rejhan ne želi da se uda za potpunog stranca, ali popušta ujakovim pritiscima kada sazna za njegovu neizlječivu bolest, i pristaje da se uda za Emira da bi ispunila ujakovu poslednju želju. Ova ideja se ne svidja ni razmaženom i bahatom bogatašu, koji voli svoju slobodu više od svega. Avanturista, zubljenik u motore i noćne izlazke, zapostavlja porodični posao i svoje odgovornosti. Otac odlučuje da ga ženi prizemnom i dobrom djevojkom kao što je Rejhan, u nadi da će se  Emir smiriti i okrenuti poslu i obavezama, a ne trošenju porodičnog bogastva. Majka isto ima namjeru da oženi sina, ali djevojkom Džemre, koja poznaje Emira još od djetinstva.

Prisiljen da ispuni očev zahtjev, ženi se lijepom Rejhan, s namjerom da se loše ophodi prema svojoj supruzi, ne bi li na kraju ona sama zatražila razvod. Iako su je Emir i njegova majka Dževidan ponižavali, odbacivali, i odgovarali od braka, Rejhan je ispunila zavjet koji je dala ujaku Hikmetu. Prijatelje i utjehu je našla upravo u tom starom gospodinu i njegovor kćerki Suni, koja je invalid u kolicima. Nakon vjenčanja Emir se trudi na sve načine da povrijedi Rejhan, ali mu s vremenom to postaje sve teže i teže, jer se počinje zaljubljivati u nju. Rejhan počinje da uviđa Emirovu i dobru stranu, i da gaji osjećanja za njega, tako da ono što je bila zakletva bolesnom čovjeku, prerasta u pravu ljubav između dvoje mladih. Ali, ono što se uvijek ispreči između njih su smicalice koje prave njegova majka i Džemre. Na kraju prve sezone, koja ima 70 epizoda, Rejhan zatiče Emira u kolibi sa jednom djevojkom koju mu je Džemre poslala. Ljuta i povrijeđena, Rejhan razmišlja da li da povjeruje Emiru da je sve bila namještaljka, i da ostane s njim ili da ga zauvijek napusti.

Na početku druge sezone Rejhan ipak ostaje uz Emira, odlučna da prevaziđu sve svoje nedoumice i nepovjerenja. Ali Džemre i Džavidan ne odustaju od namjere da ih razdvoje, te dovode u razna iskušenja i izazivaju svađu između njih.

U ovoj sezoni, koja ima  175 epizoda, Emir i Rejhan će uspijeti da pobijede i prevaziđu sve probleme, sve osim komplikacija koje će Rejhan imati u trudnoći. Iako svjesna opasnosti i rizika po njen život, odlučuje da iznese trudnoću do kraja. Druga sezona serije Zavjet se završava napeto s puno misterije.

Treća sezona serije Zakletva

Na početku treće sezone Rejhan umire prilikom porođaja. Nakon Rejhanine smrti, Emir gubi volju za životom, ne želeći čak ni da vidi sina kojeg mu je rodila . Da li će nevina beba uspjeti zacijeliti Emirove rane i dati novi smisao njegovom životu, da li će u njemu naći utjehu i razlog da nastavi dalje?

Narin, Rejhanina drugarica uzima dijete sebi, dok se Emir ne oporavi od gubitka, i postane sposoban da se brine o djetetu. Narin i Kemal stavljaju svoju sreću u drugi plan da bi se posvetili bebi. Nakon nekog vremena predaju dijete ocu, i napokon im se ukazuje prilika da se posvete jedno drugom. Ali, sreću će im narušiti neočekivani susret sa nekim iz Narine prošlosti. Da li će ovo dvoje ljubavnika, koje se vole iznad svega, uspjeti da prevaziću poteškoće na koje su naišli saznajte iz novih epizoda treće sezone serije Zavjet.

Glumci serije Zakletva

Özge Yağız u ulozi Reyhan

Prelijepa turska glumica Özge Yağız je rođena 10.4.1997. godine u Istanbulu. Njen horoskopski znak je Ovan. Visoka je 1,69 m i teška 52 kg. Diplomirala je na Univerzitetu u Başkentu komunikacijske nauke, a zatim je uspješno završila glumu u Studiju No10. Prvu ulogu je ostvarila kao Zeliha u dramskoj seriji “Adini sen koy “(2016). Ova mlada glumica je stekla veliku slavu zahvaljujuči glavnoj ulozi u seriji “Zakletva”(2019). Lik Rejhan, koja ona glumi umire u trećoj sezoni. Trenutno glumi u novoj seriji “Sol Yanim” (2020).

Özge Yağız
Ozge Yagız

Gökberk Demirci u ulozi Emira

Turski glumac Gökberk Demirci je rođen 20.10.1989. u Izmiru. Visok je 1.81m, a u horoskopu je Vaga. Veliki je zaljubljenik u sportove i motore. Bavio se kik boksom, i na regionalnom takmičenju 2009. godine osvojio je treće mjesto. Glumu je završio u teatru Cengiz Küçükayvaz. Svoju glumačku karijeru je započeo 2012. u seriji Bir Zamanlar Osmanlı. Bio je zapažen i u seriji Adini Sen Koy (2016), ali veliku slavu je stekao kao Emir u seriji Zakletva, koja se emitituju na Kanalu 7. Život su mu obilježile i porotične tragedije. Izgubio je brata u saobraćajnoj nesreći, a nedavno mu je umrla majka, a ubrzo za njom i baka.

Can Verel u ulozi Kemal Tarhana

Can Verel je rođen 1.1.1982. godine u Istanbulu. U horoskopu je Jarac. Sin je poznatog fudbalera Engin Verela koji je igrao za Fenerbahce. Poznat je po ulogama koje je ostvario u serijama: Arka Sokaklar (2006), Papatyam (2009) i Yemin (2019).

Munise Özlem u ulozi Lejle

Turska glumica Munise Özlem je rođena 1.1.1994. godine u Istanbulu. Školovala se na Univerzitetu Bilgi u Istanbulu. Sportski je tip koji voli planinarenje i osvajanje planinskih vrhova. Poznata je po u serijama Lise Devriyesi (Sahra, 2017), Aşk-ı Kıbrıs (2018), Yemin (Leyla, 2019).

Gul Arcan Gürses u ulozi Cavidan Tarhun

Gul Arcan je rođena 20.10.1959. u Ankari. Diplomirala je na Kazališnom odjelu Državnog konzervatorija Sveučilišta u Ankari. Udala se za glumca Atilla Arcan 1984. godine, poznatom po emisiji pod nazivom “Binbir Surat Atilla Arcan”, u kojoj je imitirao poznate ljude, a imaju četvero djece. Glumila je u serijama 1001 Surat (1994), Ona Bakma Bana Bak (2000), Gülbeyaz (2002), Çok Özel Tim (Cavidan Bayraktaroğlu, 2007), İki Dünya Arasında (Teslime Hala, 2014), Adını Sen Koy (Şükran, 2016), Yemin (Cavidan, 2019).

Glumica Cansu Tuman – Novo lice serije Zakletva

Nakon odlaska glavne glumice Özge Yağiz iz serije Yemin, produkcija je dugo tražila lice koje će se pojaviti u seriji Zakletva kao nova ženska uloga. Odluka je pala na glumicu Cansu Tuman.

Njeno puno ime je Cansu Büşra Tuman. Rođena je 1994. godine u Istanbulu. Visoka je 1.65 m, i ima 52 kg. Diplomorala je molekularnu biologiju na istanbulskom sveučilištu Kültür. Neko vrijeme je radila kao molekularni biolog, a kasnije je završila i glumu na Umjetničkoj akademiji Osman Yağmurdereli, te se okrenula glumi, kao novom životnom pozivu.

Prvi put se pojavila pred kamerama s malim ulogama u serijama Uličice i Iznajmljena ljubav 2015. godine. Kasnije su uslijedile i značajnije uloge.

Ne koristi mnogo društvene mreže, i trenutno ima svega 21 300 pratilaca na Instagramu. Međutim, serija Zavjet će joj sigurno vrlo brzo donijeti mnogo više ljudi koji će pratiti njen lik i djelo.

U seriji Zavjet glumi Feride, dadilju Emirovom i Reyhaninom sinu. Feride je mlada i lijepa djevojku, koju sudbina nije mazila. Emirova majka Džavidan je upoznaje u zatvoru, gdje su dijelile istu ćeliju. Uvidjeći njenu nježnost i saosjećajnost, Emirova majka je moli da konkuriše za dadilju njenom unuku, ne bi li se makar malo iskupila za svo zlo koje je nanijela sinu i pokojnoj snaji.

Serije i filmovi u kojima je Cansu glumila:

 • 2020. – Zakletva
 • 2020. – Učitelj (Merve) (TV serija)
 • 2019. – Ne može biti stvarno (film)
 • 2017. – 2018. – Mala ubistva (Arzuova mladost) (TV serija)
 • 2015. – Iznajmljena ljubav (TV serija)
 • 2015. – Uličice (TV serija)

Ostali glumci

 • Berkant Müftüler u ulozi Hikmet Tarhun
 • Ceyda Olguner u ulozi Cemre
 • Cansın Mina Gür u ulozi Masal
 • Tuğçe Ersoy Kacarski u ulozi Süheyla
 • Derya Kurtuluş Oktar u ulozi Şehriye
 • Mustafa Şimşek u ulozi Talaz
 • Sıla Türkoğlu u ulozi Suna
 • Esra Demirci Çoban u ulozi Melike
 • Yağmur Akdağ u ulozi Nigar
 • Ali Dereli u ulozi Zafer
 • Barış Gürses u ulozi Sefer
 • Almira Tuğgül Küçükoğlu u ulozi Yonca
 • Can Çağlar u ulozi Taci
 • Gözde Gündüzlü u ulozi Oya
 • Yağmur Shahbazova u ulozi Narin
 • Balım Gaye Bayrak u ulozi Zeynep
 • Umed Shatakov u ulozi Vural
3. sezona serije Zakletva