Zvala se Feriha

Zvala se Feriha

Turska serija “Zvala se Feriha” je jedna od najboljih turskih serija svih vremena. Ova drama je zavela i oduševila mnoge generacije. Radi se o bezvremenskoj ljubavi dvoje mladih: Ferihe i Emira, borbi između srca i razuma, oprostu i osveti.

Zvala se Feriha” je priča o siromašnoj djevojci koja se našla u elitnom društvu koje je upoznala u školi koju pohađa zahvaljujući stipendiji. Želeći da se uklopi u tu sredinu predstavlja se kao neko sličan njima i upliće se u mrežu svojih laži. Na kraju će povrijediti sve koje najviše voli: i svoju porodicu i momka kojeg je lagala svo vrijeme.

Uloga Emira je prva uloga popularnog turskog glumca Cagatay Ulusoy-a. Uloga Ferihe je pripala fantastičnoj Hazal Kayi. Iako se ova serija na početku može činiti predvidivom, iznenadit će vas raznim obrtima i nećete se moći odvojiti od nje. Ovu tursku seriju možete pogledati na YouTube-u, gdje su sve epizode prevedene na naš jezik.

 • Naziv na našem: Zvala se Feriha
 • Naziv na turskom: Adini Feriha Koydum
 • Naziv na engleskom: The Girl Named Feriha
 • Žanr: drama, romansa, tragedija
 • Glume: Hazal Kaya, Cagatay Ulusoy, Vahide Percin, Deniz Ugur, Ceyda Ates, Yusuf Akgun
 • Režija: Merve Girgin, Baris Yos
 • Scenario: Melis Civelek, Sirma Yanik
 • Serija prikazivana: 7.1.2011. – 29.6.2012.
 • Sezona: 2
 • Epizoda: 67
 • Trajanje epizode: 120 minuta

Radnja serije Zvala se Feriha

Feriha (Hazal Kaya) je pametna i lijepa mlada djevojka koja živi u luksuznoj četvrti, ali pripada siromašnoj porodici. Njen otac (Metin Cekmez) radi kao domar u velikom stambenom bloku gdje im uprava osigurava mali stambeni prostor, u podrumu zgrade.

Ferihina majka (Vahide Gordum) također pomaže svom mužu i radi kao čistačica u istom bloku. Feriha živi s roditeljima i bratom blizancem, a ponekad pomaže roditeljima u poslovima u zgradi. Skuplja smeće, čisti stepenište i izvršava naloge stanara.

Feriha je jedina nada svoje porodice. Uz stipendiju je primljena na privatni fakultet i odmah zadobije svu pažnju najpopularnijih studenata. Na fakultetu svi misle da Feriha pripada bogatoj porodici jer izvana izgleda bogato: nosi odjeću koju joj je poklonila bogata stanarka i njena drugarica Džansu. Pored toga svi znaju da Feriha živi u luksuznom kvartu. Niko nije mogao ni zamisliti da je ona domareva kći. A žudila je da bude mnogo više od toga.

Međutim, jednog dana Ferihin otac dolazi na fakultet posjetiti kćer. Njena porodica je jako konzervativna i Ferihi nije dozvoljeno druženje sa muškarcima, izlasci ni slobodnije oblačenje kao što to rade djevojke njenih godina. Feriha se postidi izgleda svoga oca i slaže svojoj prijateljici da je njen otac poslao tog jadnog čovjeka, domara, na sveučilište da joj nešto da. Ova jedna laž sve mijenja za Ferihu. Jedna laž se niže na drugu i ona se počinje gušiti u moru laži, što će kasnije skupo platiti.

Emir (Cagatay Ulusoy) potiče iz bogate porodice. Otac mu posjeduje noćni klub koji Emir često posjećuje sa svojim društvom. Glavni je playboy i ne smeta mu što je mnoge djevojke unesrećio. Susret između Ferihe i Emira se desio sasvim slučajno, ali je ostavilo veliki uticaj na njega. Pokušavao joj se kasnije približiti ali bezuspješno, te ga je ona još više privukla. Ubrzo mu je ona uzvratila osjećanja i svu su saznali za njihovu ljubav. Kada se otkriju Ferihine laži Emir će misliti da su i njena osjećanja bila lažna i daće sve od sebe da je ponizi i kazni što više može i da je natjera da pati koliko je i on patio.

U ovoj turskoj drami gledat ćete ljubavnu priču Ferihe i Emira koji su stvoreni jedno za drugo, ali različiti svijetovi iz kojih potiču biće velika prepreka ovoj velikoj ljubavi. Također, vidjet ćete borbu siromašne djevojke među bogatim ljudima. Dokle će se Feriha moći pretvarati da je ono što nije? Hoće li Emir otkriti istinu o Ferihi? Kako će Emir reagovati kada sazna sve laži svoje prve ljubavi, Ferihe? Hoće li ljubav Ferihe i Emira podnijeti sve laži i zavrzlame?

Glavni glumci

Hazal Kaya u ulozi Ferihe

Zvala se Feriha
Glumica Hazal Kaya

Turska glumica Hazal Kaya rođena je 1. 10. 1990. godine u Istanbulu, gdje je i provela svoje djetinjstvo. Išla je u osnovnu i srednju školu Gaziosmanpasa, a diplomirala je na Univerzitetu Bilgi. Oba roditelja su joj advokati. Kad su se njeni roditelji razveli 1997. godine, Hazal Kaya je prešla da živi sa majkom.

Umjetnost ju je zanimala još od malih nogu. Učila je da svira violinu sa svega 4 godine, a na balet je krenula kad je imala 7 godina. Dok je išla u srednju školu, Hazal Kaya sudjelovala je u pozornišnim predstavama svoje škole. U srednjoškolskim danima je započela i svoju televizijsku karijeru snimajući reklamu za bezalkoholna pića. Postala je gostujuća glumica u turskoj drami The Rookie Witch (Acemi Cadi) (epizoda 46) 2006. Glumila je i u popularnoj drami Sila 2006. godine. Hazal Kaya postala je glavni lik turske drame Anđeo čuvar (Genco) kada je bila drugi razred srednje škole 2007. godine. Postala je vrlo popularna ulogom Nihal Ziyagil u poznatoj turskoj drami Zabranjena ljubav (Aski Memnu). Njezin prvi film je Calgi Cengi iz 2011. godine.

Hazal Kaya je jedna od najplaćenijih turskih glumica. Serija Adini Feriha Koydum iz 2011. (Zvala se Feriha) je imala najveću gledanost u Turskoj u vrijeme kad se premijerno prikazivala. Serija Naša priča (Bizim Hikaye) sa Hazal Kayom u glavnoj ulozi se trenutno prikazuje u našoj zemlji na više kanala.

Ova svestrana i veoma popularna glumica, koja govori četiri jezika, je udata za kolegu Ali Ataya sa kojim ima jednog sina Fikret Ali Ataya (2019).

Cagatay Ulusoy u ulozi Emira

Zvala se Feriha
glumac Cagatay Ulusoy

Ovaj privlačni turski glumac je rođen 23.9.1990. godine u Istanbulu. Visok je 188cm, ima smeđu kosu i smeđe oči. Diplomirao je na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Istanbulu – Sistem za navodnjavanje.

Cataway Ulusoy je postao najbolji model Turske 2010. godine. Te večeri kad je proglašen najboljim modelom ponuđeno mu je i da glumi u turskoj seriji “Zvala se Feriha” To je bila njegova prva uloga i put ka zvijezdama. Da nije prihvatio tu ulogu, otišao bi u Francusku i nastavio sa modelingom. Nakon serije koja mu je donijela veliku popularnost njegova karijera glumca je krenula uzlaznom putanjom. Ostvario se u mnogim poznatim serijama i filmovima, kao što su Medcezir, Icerde, The Protector (Netflixova serija), Pozovite mog mendžera, Yesilcam. Osvojio je mnoge nagrade i kao glumac i kao model. U vezi je sa glumicom Duygu Sarisin.