serija Proslo ljeto

Prošlo ljeto – Son Yaz

Nova turska serija, koja ima više od milion pregleda nakon samo dva dana od premijere. Serija Prošlo ljeto (Son Yaz) nam donosi ozbiljnu glumačku ekipu i dobro osmišljenu priču prožetu akcijom, romansom, porodičnim problemima i unutrašnjim borbama glavnih likova.

Serija se prikazuje na FOX TV-u petkom od 20h. Sama činjenica da se FOX TV odlučio za premijeru ove serije baš na prvi dan nove godine i to u udarnom terminu nam kazuje da vjeruju u kvalitet ove serije i računaju na veliku gledanost i zainteresovanost publike.

Priča prati glavnog tužioca Selima Kara (Ali Atay) i sina mafijaškog šefa, mladog i lijepog, Akguna (Alperen Duymaz). Akgunovog oca, Selcuka Taskina (Arif Piskin), je Selim stavio iza rešetaka i traži od njega da svjedoči o svim kriminalnim radnjama. Selcuk za Selima ima neobičan i težak zadatak, a u zamjenu će svjedočiti i dati važne informacije vezane za novog šefa mafije…

 • Naziv na našem: Prošlo ljeto
 • Naziv na turskom: Son Yaz
 • Naziv na engleskom: Last Summer
 • Žanr: Drama, Akcija
 • Glume: Alperen Duymaz, Hafsanur Sancaktutan, Ali Atay, Funda Eryigi, Shebnam Donmaz, Arif Piskin, Emery Karayel, Gokshi Akilds, Yasmine Yazji, Sinan Tozco
 • Režija: Burak Arlil
 • Scenario: Deniz Darji
 • Premijera: 1.1.2021.
 • Sezona: 1.
 • Trajanje epizode: 120 minuta
 • IMDb: 8.7

Sadržaj

Selim Kara je cijenjeni Istanbulski tužilac. Suprug je i otac dvoje djece – sina i kćerke. Porodica mu živi u mjestu Cesme, a zbog prirode posla ih ne viđa koliko bi trebao. Takvo ponašanje posebno smeta Selimovoj kćerki Yagmur (Hafsanur Sancaktutan), koja mu ne prašta često odsustvo i zanemarivanje majke Cenan (Funda Eryigi), koja je sav svoj život posvetila porodici, zanemarujući svoje želje i svoju advokatsku karijeru.

Priča počinje kada Selim dolazi u zatvor na poziv vođe kriminalne grupe Selcuka Taskina, za čije je hapšenje zaslužan sam Selim. Bivši šef mafije obećava Selimu da će svjedočiti i otkriti sve detalje vezane za novog lidera grupe ukoliko Selim zaštiti njegovog sina Akguna i drži ga dalje od mafije. Iako je Selcuk očekivao da sin neće krenuti njegovim stopama, on je uradio upravo suprotno i doveo se u direktnu opasnost.

Selim pronalazi Akguna i dovodi ga ocu u zatvor, gdje mu ovaj daje instrukcije da mora slušati tužioca i raditi sve što mu Selim kaže. Svojeglavom i temperamentnom mladiću se to nikako ne sviđa, ali odlučuje poslušati oca i krenuti sa čovjekom koji je kriv za očevo hapšenje.

Nakon što mafija dođe do Akguna, iako ga je Selim stavio pod zaštitu policije i odveo ga na sigurno mjesto, Selim dolazi do zaključka da ih je neko iz policije izdao i vodi mladića na najsigurnije mjesto za koje zna, a to je njegova kuća.

U međuvremenu se kod kuće priprema rođendanska zabava za Selimovog sina. Kako Selim nije potvrdio svoj dolazak, niti je se javljao na telefon, supruga Cenan, kojoj je dosta njegovog posla i odsustva od kuće, kada ga napokon uspije dobiti na telefon, od njega traži razvod. Zaprepašten njenom odlukom, Selim se zaputi kući zajedno sa Akgunom.

Kako će Selimova porodica prihvatiti nezvanog i nepoznatog gosta? Hoće li Akgun izazvati simpatije kod hrabre i prkosne Yagmur? Da li će se uspjeti sakriti od mafije ili će cijelu Selimovu porodicu dovesti u opasnost, pogledajte u novoj uzbudljivoj turskoj drami Prošlo ljeto.

Glavni glumci

Funda Eryigit u ulozi Cenan

Turska glumica Funda Eryigit je rođena 6.11.1984. godine u Holandiji. Diplomirala je na Pozorišnom odsjeku državnog konzervatorijskog univerziteta u Istanbulu nakon što je završila Odsjek za međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka univerziteta u Istanbulu.

Glumačku karijeru je započela 2008. godine. Te godine je dobila ulogu u seriji Canim Ailem (2008-2009). Poznatije serije u kojima je glumila su Karadayi (2014-2015), Gecenin Kralicesi (2016), Poyraz Karayel (2016), The Protector (2020), Ethos (2020). Od januara 2021. možete je gledati u seriji Prošlo ljeto (Son Yaz) u jednoj od glavnih uloga.

Hafsanur Sancaktutan u ulozi Yagmur

Hafsanur Sancaktutan je rođena 20.3.2000. godine u Istanbulu. Ova dvadesetogodišnja glumica je riba u horoskopu. Svoju glumačku karijeru je započela 2018. godine glumeći Fidan u seriji Gulperi. Nakon toga su uslijedile uloge u serijama Ask Aglatir (2019) i u novoj seriji Prošlo ljeto-Son Yaz (2021- ), gdje igra jednu od glavnih uloga.

Ali Atay u ulozi Selima Kara

Ovaj svestrani turski glumac je rođen 20.4.1976. godine u Rizi, Turskoj. On je glumac, muzičar, scenaristani i režiser. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti Mimar Sinan. Najpoznatiji je po ulozi Mecnuna u hit nadrealnoj humorističnoj seriji Leyla. Dobitnik je nagrade Tribeca za najboljeg glumca. Nastupio je u više od petnaest filmova i pozorišnih predstava.

U julu 2014. se prvi put okušao kao scenarista i režiser u filmu Limonata, a glumci kao što su Serkan Keskin i Ertan Saban su dobili glavne uloge u njemu. U 2021. godini ga možete gledati u ulozi tužioca Sinana u novoj dramskoj seriji Son Yaz (Prošlo ljeto).

Oženjen je poznatom turskom glumicom Hazal Kayom, sa kojom ima jednog sina. Prije nje je bio oženjen sa Ebru Cansız (2008-2013).

Alperen Duymaz u ulozi Akguna

Alperen Duymaz je rođen 3.11.1992. godine u Ankari. U horoskopu je škorpija. Pored glume bavi se i modelingom. Prvu televizijsku ulogu je ostvario u seriji Tatlı Kucuk Yalancılar (2015-2016). Nastavio je karijeru glumeći sporedne uloge u serijama Acı Ask i Bodrum Masalı. Glavne uloge je ostvario u serijama Caprisma (2018-2019), Zemheri (2020-   ), i u novoj seriji Son Yaz (2021-).

Što se tiče hobija, uživa u džogiranju, gdje mu društvo pravi njegov pas. Voli motore i od tinejdžerskih dana svira gitaru. U braku je sa Kubru Keklit, učiteljicom iz Ankare, od januara 2020.

Trailer za seriju Prošlo ljeto