Sluškinjina priča

Sluškinjina priča

Televizijska serija “Sluškinjina priča” je temeljena na istoimenom romanu kanadske književnice Margaret Atwood, iz 1985 godine. Radnja se odvija u bliskoj distopijskoj budućnosti, gdje su preostalim plodnim ženama oduzeta sva prava, te su prisiljene na seksualno ropstvo. Ove žene su nazvane “Sluškinjama”, i njihova osnovna svrha je da rađaju djecu gospodarima kojima su dodijeljene u državi Gilijad, smještenoj na teritoriji nekadašnjih Sjedinjenih Američkih Država.

Prve tri epizode su premijerno prikazane 26.4.2017. godine, a svaka naredna epizoda je izlazila srijedom na HBO-u. Četvrta sezona je izašla 27.4.2021., a najavljena i peta sezona.

Serija je postigla ogroman uspjeh i osvojila je 8 nagrada Emmy od ukupno 13 nominacija. Pored toga je osvojila i Zlatni globus za najbolju televizijsku seriju i najbolju glumicu.

  • Naziv na našem: Sluškinjina priča
  • Naziv na engleskom: The Handmaid’s Tale
  • Žanr: Drama, naučna fantastika
  • Glume: Elisabeth Moss, Yvonne Strahovski, Joseph Fiennes, Ann Dowd, Madeline Brewer, Amanda Brugel, Max Minghella, Samira Wiley, Alexis Bledel
  • Autor: Bruce Miller
  • Premijerno prikazivanje: 26.04. 2017.
  • Sezona: 4
  • Epizoda: 43
  • IMDb: 8.4

Sadržaj serije

U bliskoj budućnosti, zahvaljući zagađenosti Zemlje i širenju spolnih bolesti, dolazi do naglog pada stope plodnosti i nataliteta. Na području Sjedinjenih Američkih Država nastaje Republika Gilijad, pod vladavinom totalitarističke, hrišćansko-teokratske vlasti. Vrsta nove vlasti je oligarhija, vladavina manje grupe ljudi, koju sačinjavaju Zapovjednici.

Nakon njihovog dolaska 2017. godine, ženama se oduzimaju sva prava, dobijaju otkaze, blokiraju im se računi u banci, zatvaraju granice, zabranjuje im se odlazak u Kanadu. Tumačenjem Biblijom na svoj način, vlast oduzima djecu majkama koje u prošlosti imaju neki “grijeh”, kao što je preljuba, homoseksualnost, pobačaj,… 

Dužnost ovih žena u državi Gilijad je rađanje djece elitnim porodicama koje ne mogu imati djece. Njihovo zanimanje u nakaradnom novom društvu je da budu “Sluškinje”. Žene koje su nekad bile doktorice, učiteljice, menadžeri, prodavačice, poslovođe, postaju seksualne robinje bez prava glasa, bezlične žene spuštene glave, sve u istim crvenim haljinama i bijelim šeširićima. Ako se neka sluškinja suprostavi nametnutim obavezama, biva najokrutnije kažnjena.

U centru radnje je sluškinja June, koja nam i priča ovu priču. Nakon što su joj oduzeli dijete i rastavili od voljenog supruga, June su smjestili u dom zapovjednika Freda Waterforda i njegove supruge Serene Joy. Oni su imali ključnu ulogu u formiranju i pokretanju države Gilijad, ali ih sve više muče norme i stroga pravila društva koji su sami stvorili… June se sjeća svoga života prije Gilijada, kad je bila zaposlena i živjela u srećnom braku sa mužem Luke-om i njihovom kćerkom. Sada je stalno nagledaju i kažnjavaju i za najmanju neposlušnost. Ali njena želja za ćerkom i starim životom probudiće inat u njoj, koji će dovesti do promjena…

Pobornici I simpatizeri novonastale države vjeruju da je za svako grešno ponašanje potrebna kazna da bi im Bog oprostio grijehe. Kazne se ogledaju u vidu bičevanja i sakaćenja. Žene ne smiju čitati ni pisati. To se odnosi na sve žene, a ne samo na sluškinje. Kršenje zakona se strogo kažnjava, te kazna za čitanje je odsijecanje malog prsta, a za pisanje uklanja se cijeli dlan. Smrtna kazna slijedi za homoseksualnost, preljub, korištenje kontracepcijskih sredstava, povredu djeteta. Na smrtnu kaznu se gleda kao na “spašavanje”, jer se time osoba oslobađa grijeha na Zemlji. Smrt nastupa vješanjem, kamenovanjem, bacanjem psima,…

Zajedno sa Sluškinjama, društvo je grupisano u klase koje diktiraju njihove slobode i dužnosti.

Zapovjednici su muškarci koji imaju svu moć i vodstvo u Republici Gilijad.

Oči su tajna policija koja nadgleda stanovništvo u potrazi za znakovima pobune.

Lovci pronalaze ljude koji pokušavaju pobjeći iz zemlje.

Čuvari su odgovorni za civilnu policiju. Muškarci, bez obzira na status ili položaj, često nose crno.

Sluškinje nose duge crvene haljine, teške smeđe čizme i bijele kape koje ih skrivaju od očiju javnosti i ograničavaju im vid. One su preostale plodne žene prisiljene na nošenje i rađanje djece. Nije im dozvoljena upotreba vlastitog imena, već im se mijenja sa svakim dolaskom u novu porodicu. Ne smiju se kretati same izvan kuće, a za svaku neposlušnost bivaju kažnjene. Svakog mjeseca za vrijeme plodnih dana budu silovane od strane zapovjednika, uz prisustvo njegove supruge. Taj čin silovanja nazivaju “Ceremonijom”.

Marthe su spremačice i kuvarice. Nazvane su po biblijskom liku i nose duge, svijetlo zelene haljine i pokrivaju kosu maramama.

Supruge zapovjednika su posvećene domaćinstvu i vode računa da sve bude u redu. One nose elegantne, krojene haljine u plavoj boji i visoke potpetice. Kosa im je pažljivo pokupljena u punđu, a na otvorenom nose rukavice i kape.

Udovice zapovjednika nose haljine u kombinaciji crne i plave boje.

Zatvorenice rade na čišćenju otrovnog otpada u kolonijama (dijelovi Sjeverne Amerike zagađene zračenjem).

Tete su žene koje treniraju, nadgledaju i disciplinuju Sluškinje. Organizuju javna pogubljenja u kojima prisilno sudjeluju Sluškinje. One su jedine žene u Gilijadu koje smiju čitati i pisati. One rade u školama, podučavaju djecu, nadziru Jazabele u javnim kućama i nadziru radnike u kolonijama. Tete nose smeđe haljine.

Jazebele su žene koje rade u tajnim javnim kućama, dostupnim samo Zapovjednicima. One nose inače zabranjenu večernju odjeću, kostime i donji veš od prije Gilijada.

Glavna glumica

Elisabeth Moss u ulozi June Osborne

lisabeth Moss je rođena 24.7.1982. godine u Los Angelesu. Nagrađivana je glumica, producentica i režiserka.

Potiče iz porodice profesionalnih muzičara. Otac joj je Englez, a majka Šveđanka.

Elisabeth Moss je kao mala htjela biti plesačica. Studirala je balet u New Yorku, a nastavila je usavršavanje u Washingtonu. Uporedo je i glumila. Prvu ulogu je dobila 1990. u NBC miniseriji Lucky/Chances. Od 1992.-1995. pojavila se u sedam epizoda serije Picket Fences. Nakon toga su uslijedile uloge u serijama, filmovima, i pozajmljivala je glas junakima animiranih filmova. Jedan od poznatijih filmova, gdje je glumila je uz Winonu Ryder i Angelinu Jolie, je film Girl, Interrupted.

Ostvarila je uloge i u popularnim američkim serijama kao što su Zapadno krilo, Uvod u anatomiju, Invazija, Medium i Mad Men. 2015. godine je nominovana za pet Emmy nagrada u kategoriji za izvanrednu sporednu ulogu u dramskim serijama.

Pored svih filmova i serija u kojima se pojavljivala, najveći uspjeh joj je donijela HBO serija “Sluškinjina priča”, u kojoj igra glavnu ulogu. Serija je postigla odličan uspjeh sa svoje četiri sezone, a u pripremi je izlazak i pete sezone.

Što se tiče njenog privatnog života, Elisabeth Moss ima jedan brak iza sebe sa Fredom Armisenom. Vjenčali su se u oktobru 2009. godine, a razveli u maju 2011. godine. Elisabeth je feministkinja i član je scientološke crkve.